IN MEMORIAM
Velemajstor Miroslav Tošić
(15.06.1960 - 2019)

 

Šahovski savez Srbije sa izuzetnim žaljenjem saopštava javnosti da je u Svrljigu u 60. godini, posle kratke bolesti, preminuo šahovski velemajstor Miroslav Tošić, prvak Jugoslavije 1999. godine.

Rođen je 15. juna 1960. godine u Svrljigu, gde je i počeo da igra šah, tek u sedmom razredu. Zahvaljujući retkom talentu napredovao je velikom brzinom. Već na prvom prvenstvu Šahovskog kluba "Zeleni vrh" bio je prvak, a kada je prešao u Šahovski klub "Niš" odmah je pobedio i na tamošnjem klupskom prvenstvu. Još kao srednjoškolac je pobedio na velemajstorskom turniru u Vrnjačkoj Banji, na svom drugom učešću.

Najuspešniji period u njegovoj karijeri bio je 1996-99, kada je na gotovo svakom turniru bio među trojicom pobednika i stigao do rejtinga od 2525 poena. Vrhunac tog perioda bila je titula prvaka SR Jugoslavije 1999, posle pobede u dopunskom meču sa Draganom Kosićem, pošto je Šampionat prekinut zbog bombardovanja. Bio je rezerva u reprezentaciji ali nije odigrao ni jednu partiju.

Omiljen u društvu, svuda poznat kao Toške, bio je nepredvidljiv igrač sa izrazitim sposobnostima, kao što su simultanke u igri naslepo.

Posle moždanog udara početkom ovog meseca, pomoć mu je pružio matični klub "Zeleni vrh", ali je već bilo kasno. Za sobom je ostavio sina i kćer.

------------------

Sahrana će se obaviti u ponedeljak, 25. novembra 2019. godine u 13 časova na groblju u Svrljigu.