VESTI  
OMLADINCI
OMLADINKE
/28. april 2017/
POČELO OMLADINSKO PRVENSTVO SRBIJE
U prostorijama Šahovskog kluba "Radnički" počelo je Pojedinačno omladinsko prvenstvo Srbije u muškoj i ženskoj konkurenciji. U prisustvu predstavnika Šahovskog saveza Srbije, Beograda i Sportskog saveza Zvezdare, takmičenje je prigodnim obraćanjem otvorio internacionalni majstor Ivan Marinković, predsednik Šahovskog saveza Beograda. Opširnije >>>
/25. april 2017/
KOMPLETIRANE LISTE UČESNIKA OMLADINSKOG PRVENSTVA SRBIJE
Kompletirane su liste učesnika Omladinskog prvenstva Srbije u obe konkurencije. Posle dužeg perioda u kome ovo takmičenje nije budilo veći interes među mladim šahistima (a 2016. godine nije ni održano), ove godine sastavi turnira garantuju uzbudljive borbe. U muškoj konkurenciji na prvenstvu će učestvovati 7 od 11 prvorangiranih srpskih juniora, dok će u ženskoj konkurenciji nastupiti 6 od najboljih 10 po rejtingu. Opširnije >>>
/23. april 2017/
"KUP SVETOZARA GLIGORIĆA" ĆE SE ODRŽATI OD 25. DO 28. MAJA
Upravni odbor Šahovskog saveza Srbije doneo je odluku da se "Kup Svetozara Gligorića" održi od 25. do 28. maja. Odlučeno je da se zbog racionalizacije i smanjenja troškova klubova ovo takmičenje održi u 5 kola po švajcarskom sistemu, a trajanje turnira ograničeno je na 4 dana (3 hotelska pansiona). Odluka je donesena zbog iskustva iz 2016. godine, kada su se samo četiri kluba prijavila za učešće na takmičenju.
Raspis takmičenja, u kome će biti objavljen domaćin, cene smeštaja, nagradni fond i ostali detalji, biće objavljen 1. maja, odmah po isteku Javnog poziva za domaćina.
/23. april 2017/
JAVNI POZIV ZA DOMAĆINA "KUPA SVETOZARA GLIGORIĆA"
Šahovski savez Srbije objavljuje javni poziv za domaćina "KUPA SVETOZARA GLIGORIĆA".
Javni poziv možete preuzeti u pdf formatu >>>

/21. april 2017/
Raspis pojedinačnog i ekipnog prvenstva osnovnih škola za 2016/17
Finalni turnir republičkog pojedinačnog i ekipnog prvenstva osnovnih škola za 2016/7. godinu održaće se u Beogradu 13. i 14. maja.
Domaćin će biti osnovna škola "Dragan Lukić", koja se nalazi na Novom Beogradu u naselju Bežanijska kosa.
Raspis takmičenja možete preuzeti ovde >>>
Ponudu za hotel "Slavija" možete preuzeti ovde >>>

/17. april 2017/
Završen 11. kadetski festival ŠSS. Dominacija takmičara iz Beograda
U sali hotela "Šumarice" proglašenjem pobednika u takmičenjima u redovnom šahu i rešavanju šahovskih problema, svečano je zatvoren 11. Kadetski festival Šahovskog saveza Srbije. Na takmičenju u redovnom šahu učestvovalo je 206 mladih šahista iz svih krajeva Srbije.
Opširnije >>>

/15. april 2017/
OMLADINSKO PRVENSTVO SRBIJE OD 28. APRILA DO 3. MAJA U BEOGRADU
Pojedinačno prvenstvo Srbije za omladince i omladinke (šahisti rođeni 1997. godine i mlađi) održaće se u Beogradu od 28. aprila do 3. maja. Kako to predviđa Pravilnik ŠSS o takmičenjima, oba turnira održaće se po Bergerovom sistemu sa 10 učesnika u 9 kola.
Opširnije >>>
REZULTATI
/11. april 2017/
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio učesnike i organizatore 11. kadetskog festivala ŠSS
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom posetio je učesnike i organizatore 11. kadetskog festivala Šahovskog saveza Srbije. Kao ljubitelj šaha, tokom posete, predsednik Nikolić uverio se u izvanredne uslove za takmičenje mladih nada srpskog šaha, a posle zajedničkog fotografisanja, zadržao se u dužem razgovoru sa najmlađima i strpljivo odgovarao na njihova brojna pitanja. Video zapis o poseti predsednika Serbije Tomislava Nikolića možete pogledati ovde >>>.
/11. april 2017/
Uz pesme i igre KUD "Abrašević" počelo kadetsko prvenstvo Srbije
U Plavoj sali kongresnog centra hotela "Šumarice" u Kragujevcu, svečano je otvorena centralna manifestacija 11. kadetskog festivala ŠSS - Kadetsko prvenstvo Srbije. Na ovom takmičenju učestvuje 206 mladih šahista iz svih krajeva Srbije, koji se takmiče u 6 uzrasnih kategorija kod dečaka i devojčica. Takmičenje je prigodnim obraćanjem otvorio v.d. predsednika Šahovskog saveza Srbije, a za pravo uživanje takmičara i njihovih pratilaca pobrinulo se kulturno-umetničko društvo "Abrašević".
Video zapis svečanog otvaranja možete pogledati ovde >>>.

/11. april 2017/

Počelo Pojedinačno prvenstvo Evrope u Rigi. Nastupa i Ljilja Drljević
Riga (Litvanija), 10-23.04.2017.
U gravnom gradu Letonije, Rigi, počelo je Pojedinačno prvenstvo Evrope za žene, na kome učestvuje 144 šahistkinje iz 33 nacionalne federacije. Boje Srbije brani šampionka iz 2016. godine, ženski intenacionalni majstor Ljilja Drljević, koja je u prva dva kola remizirala protiv protivnica sa daleko većim rejtingom i titulom IM (Anastasije Bodnaruk iz Rusije i Lilit Mkrtčjan iz Jermenije).
Partije uživo >>>
Partije uživo sa analizama CHESS-BOMB >>>
Rezultati i tabela >>>

/08. april 2017/
Brzopoteznim prvenstvom počeo 11. Kadetski festival
U hotelu "Šumarice u Kragujevcu počeo je 11. kadetski festival ŠSS. Prvo takmičenje bilo je Brzopotezno prvenstvo Srbije za mlade, na kome je učestvovalo 72 takmičara. Pobednici po grupama su: dečaci 10 godina - Marko Milanović (Pančevo), dečaci 14 godina - Marko Ivanović (Beograd), dečaci 18 godina - Dejan Omorjan (Novi Sad), devojčice 10 godina - Mila Radenković (Batajnica), devojčice 14 godina - Marijana Bilić (Kikinda), devojčice 18 godina - Jovana Miljković (Paraćin).
Takmičenje se nastavlja turnirom u ubrzanom šahu, za koji je prijavljeno preko 140 učesnika.

Opširnije >>>
OBAVEŠTENJE O POČETKU TAKMIČENJA U BRZOPOTEZNOM I UBRZANOM ŠAHU
Na 11. kadetskom festivalu ŠSS, takmičenje u brzopoteznom šahu počeće u subotu, 8. aprila u 16,00 časova, a potvrda učešća obavezna je do 14,30 časova. Takmičenje u ubrzanom šahu počeće u nedelju 9. aprila u 16,00 časova, a potvrda učešća obavezna je takođe do 14,30 časova.
Na takmičenjima u brzopoteznom i ubrzanom šahu, učešće neće biti uslovljeno važećim lekarkim uverenjem. Lekarsko uverenje neophodno je za takmičenje u redovnom šahu.
/06. april 2017/
ADELA VELIKIĆ ŠAMPIONKA SRBIJE I NOVI INTERNACIONALNI MAJSTOR, TITULE IM I MARINI GAJČIN I LENI MILADINOVIĆ, A DRUGA NORMA JOVANI MILOŠEVIĆ
11. pojedinačno prvenstvo Srbije za šahistkinje možda se neće pamtiti kao najjače ili najkvalitetnije, ali svakako će se pamtiti kao velika prekretnica u karijerama mladih i talentovanih šahistkinja, a pre svega Adele Velikić. Reprezentativki Srbije posle remija sa Irinom Čoluškinom u poslednjem, 9 kolu, zasluženo je pripala titula prvakinje Srbije za 2017. godinu. Uz titulu, stigla je i nagrada u vidu treće i završne norme za titulu internacionalnog majstora.
Na lepom završetku najvažnijeg takmičenja objavljeno je da su takođe treću i završnu normu osvojile i Marina Gajčin, koja je ovo priznanje osvojila kao prvi poklon za 16 rođendan (8. aprila) i Lena Miladinović pobedom nad Sandrom Đukić u poslednjem kolu. Vicešampionka Srbije Jovana Milošević, svakako najprijatnije iznenađenje Šampionata, osvojila je drugu normu za titulu internacionalnog majstora i nema sumnje da će i ona ubrzo ispuniti treći uslov.

Opširnije >>>
/04. april 2017/
Delegacija ŠSS u poseti Ministarstvu omladine i sporta
Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Predrag Peruničić i pomoćnik ministra Aca Kovačević primili su delegaciju Šahovskog saveza Srbije, koju su činili Ivan Živković, član Upravnog odbora i zastupnik, Branko Tadić, član UO, Ivan Marinković, predsednik ŠS Beograda, Ivan Ivanišević prvak Srbije i velemajstor Miloš Perunović, član UO ŠSB.
Opširnije >>>
/04. april 2017/
Važno saopštenje za učesnike Kadetskog festivala ŠSS u vezi lekarskih uverenja
Šahovski savez Srbije dosledno će poštovati odredbe Zakona o sportu i neće dozvoliti učešće na turniru u redovnom šahu Kadetskog festivala ŠSS učesnicima koji ne dostave odgovarajuće lekarsko uverenje.
Svima onima, koji nisu u mogućnosti da to na vreme učine u svom mestu, Šahovski savez Srbije i poliklinika "Provita" omogućiće da obave potrebne preglede i lekarsko uverenje dobiju na licu mesta, 11. aprila u hotelu "Šumarice" od 9 časova ujutru.

Opširnije >>>
/05. april 2017/
Konferencija za medije povodom šahovskog festivala "Sportsko leto 2017"
U sredu, 5. aprila 2017. godine u prostorijama Turističke organizacije Srbije održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen jubilarni 10. Međunarodni šahovski Festival "Sportsko leto 2017."
Na konferenciji za medije govorili su mr Saša Jevtić, predsednik Organizacionog odbora, VM Branko Tadić, član UO Šahovskog saveza Srbije, Darko Radojković, menadžer Festivala i Aljoša Gligorijević, vd direktora Turističke organizacije opštine Paraćin.

Opširnije >>>
/31. mart 2017/
PETA TITULA ZA IVANA IVANIŠEVIĆA
Uzbudljivim partijama devetog kola završilo se 11. pojedinačno prvenstvo Srbije u šahu za muškarce. Oba konkurenta za titulu (Ivan Ivanišević i Robert Markuš) dobili su svoje partije i podelili čelnu poziciju sa 6,5 poena iz 8 odigranih partija. Obojici je pripala novčana nagrada u iznosu od 165.000 dinara, ali su počasti i zvanje prvaka Srbije za 2017. godinu pripali Ivanu Ivaniševiću, zbog boljih dodatnih kriterijuma. Treće mesto zauzeo je Miloš Perunović, tako da je i on, pored pomenute dvojice takmičara, obezbedio plasman za sledeći Šampionat.
Opširnije >>>
/29. mart 2017/
SVEČANO OTVORENO 11. POJEDINAČNO PRVENSTVO SRBIJE U ŠAHU ZA ŽENE 2017
U prisustvu većeg broja ljubitelja drevne igre, u prostorijama Zemunskog šahovskog kluba svečano je otvoreno 11. pojedinačno prvenstvo Srbije za šahistkinje. Prisutne je prvo pozdravio Zvezdan Babović, predsednik Zemunskog šahovskog kluba, koji je poželeo učesnicama da se u prostorijama kluba velike tradicije osećaju kao u svojoj kući. Šampionat je proglasio otvorenim Ratko Pižurica, v.d. predsednika Šahovskog saveza Srbije.
Partije prvog kola sa zanimanjem su pratili članovi UO ŠSS i članovi uprave kluba domaćina. Domaćin je, u okviru mogućnosti koje pružaju prostorije u Zemunu, priredio mogućnost posetiocima da partije šampionata prate putem video-projekcije.
Opširnije >>>
/27. mart 2017/
OBAVLJEN ŽREB ZA 11. POJEDINAČNO PRVENSTVO SRBIJE ZA ŽENE 2017
U kancelariji Šahovskog saveza Srbije u Zemunu obavljen je žreb za 11. pojedinačno prvenstvo Srbije za žene u šahu. Žreb je obavio međunarodni sudija Mihajlo Savić, u prisustvu Ivana Živkovića, člana UO i zastupnika ŠSS i Danila Čerovića, stručnog saradnika ŠSS, učesnica - Radmile Kovačević, Jovane Erić i Adele Velikić, kao i Irene Nestorović (majke Katarine Nestorović).
Opširnije >>>
/22. mart 2017/
KOMPLETIRANA LISTA UČESNICA 11. POJEDINAČNOG PRVENSTVA SRBIJE ZA ŽENE 2017
Nakon isteka roka za prijave, poznata je lista učesnica 11. pojedinačnog šampionata Srbije za šahistkinje. Posle otkaza tri šahistkinje, koje su najbolje rangirane po rejtingu, listu su popunile tri učesnice koje su to pravo stekle preko polufinalnog turnira.
Opširnije >>>
/20. mart 2017/
Obavljen žreb za 11. pojedinačno prvenstvo Srbije za muškarce: Markuš - Ivanišević derbi prvog kola, Mihajlo Radovanović umesto Miroslava Markovića
U kancelariji Šahovskog saveza Srbije u Zemunu obavljen je žreb za 11. pojedinačno prvenstvo Srbije za muškarce u šahu. Žreb je obavio rejting-administrator ŠSS Petar Katanić-Vujić, u prisustvu Ivana Živkovića, člana UO i zastupnika ŠSS i Danila Čerovića, stručnog saradnika ŠSS, kao i dvojice učesnika - Ivana Ivaniševića i Miloša Perunovića. Pre toga, vm Miroslav Marković obavestio je ŠSS da zbog vanrednih okolnosti neće učestvovati na Šampionatu, pa je u listu učesnika uvršten im Mihajlo Radovanović, kao prva rezerva.
Opširnije >>>

/16. mart 2017/
RASPIS ZA 11. KADETSKI FESTIVAL ŠAHOVSKOG SAVEZA SRBIJE
11. kadetski festival Šahovskog saveza Srbije održaće se od 8 - 17. aprila 2017. godine u hotelu "Šumarice" u Kragujevcu.
Raspis festivala možete preuzeti u PDF formatu >>>
Prijavni list možete preuzeti u DOC formatu >>>

/16. mart 2017/
INFORMACIJA O RADU KANCELARIJE ŠAHOVSKOG SAVEZA SRBIJE U NAREDNOM PERIODU
Do konačanog rešenja poslovnog prostora u Nušićevoj ulici, kancelarija Šahovskog saveza Srbije privremeno će raditi u Zemunu u prostorijama Zemunskog šah kluba (Ul. Prilaz br. 15).
Kontakt sa strankama predviđen je ponedeljkom, sredom i petkom od 11 - 15 časova.
U kancelariji će raditi stručni saradnik ŠSS Danilo Čerović (kontakt telefon: 0643408075), dok e-mail adresa ostaje ista: serbiacf@verat.net.
/15. mart 2017/
11. POJEDINAČNO PRVENSTVO SRBIJE ZA ŽENE U ZEMUNU OD 29. MARTA DO 6. APRILA
Na sednici održanoj 14. marta, Upravni odbor Šahovskog saveza Srbije doneo je odluku da se 11. pojedinačno prvenstvo Srbije za žene održi od 29. marta do 6. aprila u Zemunu.
Sve pojedinosti biće poznate u Raspisu takmičenja, koji će učesnicama koje su na to stekle pravo, kao i eventualnim rezervama, biti dostavljen u petak 17. marta.
/15. mart 2017/
Saopštenje Upravnog odbora ŠSS u vezi sa suspenzijom devet članova ŠS Centralne Srbije
Šahovskom savezu Srbije obratili su se pojedini šahisti kojima zbog suspenzije izrečene od strane Šahovskog saveza Centralne Srbije nije omogućen nastup na predstojećim šahovskim turnirima. Radi se o osobama koje su bile članovi delegacije Centralne Srbije na Skupštini ŠSS održanoj 12. februara 2017. godine.
Opširnije >>>
/15. mart 2017/
ŠAHOVSKI SAVEZ SRBIJE POKROVITELJ MEĐUNARODNOG ŠAHOVSKOG TURNIRA "PARAĆIN 2017"
Upravni odbor ŠSS doneo odluku da Šahovski savez Srbije preuzme ulogu pokrovitelja nad Međunarodnim šahovskim turnirom "Paraćin 2017". Ovaj ugledni turnir, koji se već desetu godinu zaredom održava u okviru međunarodnog šahovskog festivala "Sportsko leto", stekao je veliku popularnost među šahistima iz zemlje i inostranstva. Preuzimajući pokroviteljstvo nad ovim takmičenjem, Šahovski savez Srbije želi da podrži organizatore u nameri da ovo takmičenje u narednim godinama postane još jače i masovnije. Pokroviteljstvo će biti ozvaničeno na jednoj od narednih konferencija za štampu, na kojima će turnir biti predstavljen šahovskoj javnosti i medijima.
/13. mart 2017/
11. POJEDINAČNO PRVENSTVO SRBIJE ZA MUŠKARCE ODRŽAĆE SE U KRAGUJEVCU
11. pojedinačno prvenstvo Srbije održaće se u hotelu "Šumarice" u Kragujevcu od 23 - 31. marta. Svih deset igrača pozvanih prema jednom od tri kriterijuma (prošlogodišnji uspeh, rejting lista, polufinalni turnir) potvrdili su svoje učešće, pa će ovo prvenstvo imati zaista reprezentativan sastav.
Opširnije >>>
/2. mart 2017/
JAVNI POZIV ZA DOMAĆINA KADETSKOG FESTIVALA ŠAHOVSKOG SAVEZA SRBIJE 2017.
Šahovski savez Srbije objavljuje javni poziv za domaćina 11. kadetskog festivala ŠSS, koji će se održati od 8-17.04.2017. godine.
Javni poziv možete preuzeti u pdf formatu >>>
/2. mart 2017/
HITAN JAVNI POZIV ZA DOMAĆINA POJEDINAČNOG PRVENSTVA SRBIJE ZA MUŠKARCE 2017.
Šahovski savez Srbije objavljuje hitan javni poziv (sa skraćenim rokom za dostavljanje ponuda) za domaćina Pojedinačnog prvenstva Srbije za muškarce, koje će se održati od 23-31.03.2017. godine.
Javni poziv možete preuzeti u pdf formatu >>>

/24. februar 2017/
Usvojen novi Statut ŠSS. Ratko Pižurica izabran za v.d. predsednika
Agencija za privredne registre potvrdila je odluke Vanredne skupštine Šahovskog saveza Srbije održane 12. februara 2017. godine. Na ovoj Skupštini usvojen je novi statut ŠSS, usklađen sa Zakonom o sportu, čime je sprečena mogućnost gašenja ili stečaja Saveza. Statut ŠSS sada je u potpunosti usklađen sa Zakonom o sportu.
Opširnije >>>

/21. februar 2017/
Podsetnik za održavanje opštinskih takmičenja pojedinačnog i ekipnog prvenstva osnovnih škola
Pojedinačno i ekipno prvenstvo osnovnih škola, prema kalendaru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja održaće se 26. februara od 13 časova (ekipno takmičenje) i 4. marta od 10 časova (pojedinačno takmičenje).
OPŠIRNIJE >>>

/14. februar 2017/
Ekipno Prvenstvo Evrope za veterane održaće se od 24. juna do 04. jula u Novom Sadu
Evropska šahovska unija odobrila je novi termin za održavanje Ekipnog prvenstva Evrope za veterane, čiji će domaćin biti Srbija.
Takmičenje će se održati od 24. juna do 4. jula u turističkom naselju "Ribarsko ostrvo" u Novom Sadu.
Takmičenje se održava u kategorijama 50+ (rođeni 1967. i stariji) i 65+ godina (rođeni 1952. i stariji) u konkurenciji muškaraca i žena, a ekipe broje četiri člana (uz mogućnost jedne rezerve).
Propozicije takmičenja biće objavljene uskoro.

/14. februar 2017/
KALENDAR TAKMIČENJA ŠSS ZA 2017. (IZMENJEN)
Kalendar Šahovskog saveza Srbije za 2017. godinu pretpeo je dve izmene. Ministarstvo prosvete izmenilo je termin Prvenstva osnovnih škola, a novi termin dodeljen je i Ekipnom prvenstvu Evrope za veterane.
Preuzmi Kalendar u PDF formatu (izmene obeležene žuto) >>>

/06. februar 2017/

PRVENSTVO EVROPE ZA ŽENE
Riga (Litvanija), 10-23.04.2017.
Prvenstvo Evrope za žene održaće se u Rigi, glavnom gradu Letonije, od 10 - 23. aprila 2017. godine. Na šampionatu će nastupiti državna prvakinja Srbije za 2016. godinu, internacionalni majstor Ljilja Drljević.
Zainteresovane učesnice i njihovi eventualni pratioci treba da svoje prijave dostave Šahovskom savezu Srbije putem e-maila serbiacf@verat.net, najkasnije do petka, 24. februara.
Preuzmi propozicije na engleskom (pdf format) >>>

/06. februar 2017/
Pismo predsednika etičke komisije FIDE
Kako bi organizatori šahovskih takmičenja u Srbiji i ostalim zemljama imali potpuno jasnu informaciju o sankcijama koje su izrečene početkom septembra ove godine, Šahovski savez Srbije obratio se predsedniku Etičke komisije FIDE, g. Fransoazu Stridomu za zvanično tumačenje.
Opširnije>>>

/01. februar 2017/
Miša Pap i Katarina Nestorović pobednici polufinalnih turnira
U hali 4 Beogradskog sajma na završnoj svečanosti proglašeni su najuspešniji učesnici Polufinalnih turnira prvenstva Srbije za muškarce i žene.
Opširnije >>>

/28. januar 2017/
KALENDAR TAKMIČENJA ŠSS ZA 2017. GODINU
Izvršni odbor ŠSS usvojio je Kalendar takmičenja Šahovskog saveza Srbije za 2017. godinu.
Preuzmi Kalendar u PDF formatu >>>

/31. januar 2017/
INFORMACIJA O FINANSIJSKOJ SITUACIJI U ŠAHOVSKOM SAVEZU SRBIJE (2)
Na sednici održanoj 27. januara, Izvršni odbor ŠSS razmatrao je finansijsku situaciju u Savezu. Usvojen je organizacioni i finansijski izveštaj sa Prvenstva Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu (Novi Sad, 26 - 31. 12. 2016).
Opširnije >>>

/25. januar 2017/
POLUFINALE PRVENSTVA SRBIJE U ŠAHU ZA MUŠKARCE I ŽENE 2017
Polufinale prvenstva Srbije za muškarce i žene održava se u Sali 4 Beogradskog sajma od 23 - 31. januara 2017. Partije počinju svakog dana od 17 časova, kada se mogu pratiti i prenosi partija uživo. Na muškom turniru nastupa 75 šahista, a na ženskom 10 šahistkinja. Četvoro najuspešnijih sa oba turnira plasiraće se na Prvenstvo Srbije. Nagradni fond iznosi 330.000 dinara na muškom i 90.000 dinara na ženskom turniru.
Raspis Polufinala za muškarce (PDF format) >>>
Raspis Polufinala za žene (PDF format) >>>

Polufinale za muškarce i žene: web strana >>>

/26. januar 2017/
ŠKOLSKO PRVENSTVO SVETA U JAŠIJU (RUMUNIJA)
Jaši, 21.04-1.5.2017
Šahovska federacija Rumunije, pod pokroviteljstvom FIDE, organizuje Školsko prvenstvo sveta od 21. aprila do 1. maja. Prvenstvo je pojedinačno i igra se u kategorijama do 7, 9, 11, 13, 15 i 17 godina. Zainteresovani učesnici i njihovi pratioci treba da svoje prijave dostave Šahovskom savezu Srbije putem e-maila serbiacf@verat.net, najkasnije do srede, 15. februara.
Preuzmi propozicije na engleskom (pdf format) >>>

/12. januar 2017/
Obaveštenje o takmičenju učenika osnovnih škola u šahu za školsku 2016/2017
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja republike Srbije donelo je Stručno uputstvo o organizovanju takmičenja učenika i, na osnovu njega, Kalendar takmičenja i smotri učenika osnovnih škola za 2016/2017. godinu.
Izvod koji se odnosi na takmičenje u ŠAHU možete preuzeti u PDF formatu >>> .

/05. januar 2017/
ODLUKE AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE U VEZI PRIJAVA PODNESENIH U IME ŠAHOVSKOG SAVEZA SRBIJE (Drugi deo)
Agencija za privredne registre 4.1.2017. godine odbila je novu prijavu koju je vezanu za tzv "Vanrednu skupštinu" u Kragujevcu podnela Ljiljana Ljubić.
Opširnije >>>

/03. januar 2017/
ODLUKE AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE U VEZI PRIJAVA PODNESENIH U IME ŠAHOVSKOG SAVEZA SRBIJE
U poslednjoj dekadi decembra, Agenciji za privredne registre podnesene su četiri prijave u vezi upisa promena u Šahovskom savezu Srbije. Šahovski savez Srbije želi da obavesti javnost o tim odlukama.
Opširnije >>>

/17. decembar 2016/
VANREDNA SKUPŠTINA ŠAHOVSKOG SAVEZA SRBIJE ZAKAZANA ZA 24.12.2016.
Predsednik Skupštine ŠSS Darko Božić zakazao je Vanrednu skupštinu ŠSS za subotu, 24. decembar u 17,00 časova. Na sednici će biti razmatran predlog Statuta Šahovskog saveza Srbije, usaglašen sa Zakonom o sportu.
Preuzmite poziv u pdf formatu >>>
Preuzmite obrazac punomoćja za klubove u word formatu >>>

/15. decembar 2016/
PREDLOG STATUTA ŠAHOVSKOG SAVEZA SRBIJE
Na 2. sednici održanoj 15.12.2016. Izvršni odbor ŠSS usvojio je predlog Statuta ŠSS, usklađenog sa Zakonom o sportu, koji se u odredbama vezanim za sastav Skupštine i Izvršnog (Upravnog) odbora ŠSS gotovo u potpunosti oslanja na odredbe postojećeg Statuta ŠSS. Udruženi savezi i šahovski klubovi - članovi Prve lige Srbije za muškarce i žene svoje primedbe i sugestije mogu uputiti u pisanoj formi najkasnije do 22.12.2016. godine putem e-mail adrese: serbiacf@verat.net. Ostali šahovski subjekti svoje primedbe mogu uputiti matičnim savezima.
Preuzmi predlog Statuta ŠSS>>>

/9. decembar 2016/
Informacija o finansijskoj situaciji u Šahovskom savezu Srbije
Zastupnici Šahovskog saveza Srbije deponovali su potpise i izvršili uvid u račune Šahovskog saveza Srbije na dan 2. decembra. Uzimajući u obzir nepotpune informacije o trenutnim finansijskim obavezama, može se reći da je Šahovski savez Srbije u ovom trenutku u ozbiljnom finansijskom problemu i dugovima.
Opširnije >>>

/7. decembar 2016/
Odluke Vanredne skupštine Šahovskog saveza Srbije
Vanredna skupština Šahovskog saveza Srbije održana je 27. novembra 2016. godine. Skupštinu je otvorio Ivan Marinković, ovlašćeno lice da u ime predlagača (Šahovskog saveza Beograda i Šahovskog saveza Vojvodine) zakaže sednicu Vanredne skupštine Šahovskog saveza Srbije.
Opširnije >>>

OPEN:
ŽENE:
 
 

/22. oktobar 2016/
Prvenstvo sveta za mlade 2016
U Batumiju je u toku Prvenstvo sveta za mlade šahiste. Srbiju predstavljaju Marko Milanović (do 8 god.), Hana Denić i Jovan Stevanović (do 10 god.) i Nevena Đorđević i Luka Budisavljević (do 12 god). Selektor je IM Zoran Arsović, a u Batumiju se nalazi i VM Miroslav Miljković.
Zvanični sajt Prvenstva >>>

Chess-results.com >>>

/6. oktobar 2016/
Prvenstvo Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu 2016
Šahovski savez Srbije poziva mlade šahiste zainteresovane za učešće na Prvenstvu Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu koje će se održati u Novom Sadu u periodu 26-30.12.2016. godine da popune registracionu prijavu i tako se i zvaničeno prijave za učešće.
Mejl za prijavu je eurochess2016@gmail.com .
Zvanični sajt Prvenstva >>>

Registraciona forma >>>

Prva liga Srbije 2016.
muškarci

22.09 - 02.10.2016.
Kragujevac
Prva liga Srbije 2016.
žene

22.09 - 02.10.2016.
Kragujevac
POBEDNICI PRVE LIGE SRBIJE U ŠAHU 2016
VŠK "SVETI NIKOLAJ" - Valjevo
ŠK "BAS" - Beograd

/29. septembar 2016/
Generalni sekretar ECU posetio ŠSS
U ponedeljak 26. septembra 2016. godine generalni sekretar Evropske šahovske unije Teodoros Tsorbatsoglu je posetio Šahovski savez Srbije. Sa gospodinom Tsobratsogluom su se sastali član Izvršnog Odbora i zastupnik Šahovskog saveza Srbije Obren Ćetković i zamenik šefa kancelarije Milivoje Milivojević.
Istog dana je upriličen sastanak u Ministarstvu omladine i sporta gde je generalnog sekretara Evropske šahovske unije i delegaciju Šahovskog saveza Srbije primio državni sekretar za sport Predrag Peruničić.
Opširnije >>>

/13. septembar 2016/
Aleksandru Inđiću bronzana medalja. Žene 13, muškarci 38.
Velemajstor Aleksandar Inđić osvojio je broznanu medalju za učinak na svojoj tabli. On je sa 8,5 poena iz 10 partija bio naš najuspešniji učesnik.
Ženska reprezentacija je zauzela 13. mesto (deoba 10-18), a muškarci 38. mesto (deoba 35-57.).
U ukupnom plasmanu na Open turniru pobedila je ekipa SAD, druga je Ukrajina, treća Rusija. U ženskoj konkurenciji zlato je osvojila reprezentacija Kine, srebro Poljska, a bronzu Ukrajina.
Zvanični sajt Olimpijade >>>

/13. septembar 2016/
Velemajstor Milunka Lazarević počasni član FIDE
Na Kongresu FIDE u Bakuu ženski velemajstor Milunka Lazarević proglašena je za počasnog člana FIDE. Ovo prestižno priznanje se dodeljuje osobama koje su u svojoj karijeri dale izuzetan doprinos šahu i FIDE.
Opšrinije (FIDE veb sajt)>>>

/12. septembar 2016/
Međunarodnom sudiji Borivoju Žariću plaketa od FIDE.
Sudijska komisija FIDE je za vreme 42. Šahovske Olimpijade u Bakuu nagradila devet međunarodnih šahovskih sudija koji ovu najvišu titulu imaju više od 35 godina (dobili je pre 1981.) i koji su sudili najmanje tri velika svetska takmičenja. Među laureatima se našao i naš međunarodni šahovski sudija Borivoje Žarić.

Opširnije (FIDE veb sajt) >>>

/11. septembar 2016/
Lista stranih igrača za Prvu ligu Srbije 2016
Šahovski savez Srbije objavljuje listu stranih igrača koji će igrati Prvu ligu Srbije 2016 u Kragujevcu.
Lista stranih igrača za Prvu ligu Srbije (word) >>>

 
Ženska reprezentacija
 
Muška reprezentacija

/1. septembar 2016/
Šahovska Olimpijada - Baku 2016
Reprezentativne selekcije Srbije otputovale su na 42. šahovsku olimpijadu koja se održava u Bakuu (Azerbejdzan) od 1. do 14. septembra. Sa selektorima Slavoljubom Marjanovićem i Brankom Damljanovićem u Bakuu su otputovali: Ivan Ivanišević, Robert Markuš, Nikola Sedlak, Aleksandar Indjić, Miroslav Marković, Jovana Vojinović, Irina Čoljuskina, Ljilja Drljevic, Jovana Erić i Adela Velikic. Sa reprezentacijom su otputovali i Obren Ćetković, član IO ŠSS i delegat Srbije na Kongresima FIDE i ECU Goran Urošević.
Medjunarodni šahovski sudija Zoran Bojović će biti jedan od 34arbitra koji ce deliti pravdu na najvećem šahovskom skupu.
Poslednjeg dana avgusta u prostorija Saveza održana je konferencijaza štampu na kojoj su selektori i reprezentativci odgovarali na pitanja novinara.
Ambasador Srbije u Azerbejdzanu Nebojša Rodić dočekao je danas, nešto posle 12 sati po našem vremenu srpske šahiste na aerodromu u Bakuu.
Opširnije >>>

/29. avgust 2016/
Poziv sudijama za sudjenje Prve lige Srbije 2016
Odbor sudija Šahovskog saveza Srbije poziva sve zainteresovane šahovske sudije za sudjenje Prve lige Srbije za muškarce i žene da se prijave kancelariji ŠSS najkasnije do 5. septembra 2016. godine. Prijave se primaju putem maila serbiachess@gmail.com
Branislav Šuhartović, predsednik Odbora sudija ŠSS

/29. avgust 2016/
Izvučeni turnirski brojevi Prve lige Srbije za muškarce i žene
Danas je u prostorijama Šahovskog saveza Srbije obavljeno izvlačenje turnirskih brojeva za Prvu ligu Srbije koje će se održati u Kragujevcu (Hotel "Šumarice") u periodu 22.9-2.10.2016. godine.
Turnirski brojevi Prva liga Srbije (word) >>>

/25. avgust 2016/
Raspisi Prve lige Srbije za muškarce i žene
Šahovski savez Srbije u saradnji sa HTD "Šumarice" organizuje u hotelu "Šumarice" u periodu 22.9-2.10.2016. godine Ekipno prvenstvo Srbije u šahu za muškarce i žene za 2016. godinu.
Preuzmite Raspis (muškarci) >>>

Preuzmite Raspis (žene) >>>

/23. avgust 2016/
Pripreme šahistkinja za Baku
Pred Olimpijadu u Bakuu šahistkinje se pripremaju u Vrnjačkoj Banji
U ambijentu Vojne ustanove "Tara" u hotelu "Breza" u Vrnjačkoj Banjipočele su sedmodnevne pripreme ženske šahovske repezentacije Srbije pred Olimpijadu u Bakuu.
Opširnije >>>

/19. avgust 2016/
Prvenstvo Evrope za mlade 2016
U Pragu (17-28.8.2016.) je u toku Prvenstvo Evrope za mlade. U 12 starosnih grupa učestvuje 19 takmičara iz Srbije.
Zvaničan sajt Prvenstva >>>
Srbija u Pragu >>>

/16. avgust 2016/
Spisak igrača registrovanih za klubove Prve lige Srbije
Šahovski savez Srbije objavljuje spiskove igrača registrovanih za klubove učesnike Prve lige Srbije u šahu za muškarce i žene. Opširnije >>>

/11. avgust 2016/
Svetsko juniorsko prvenstvo
U Indiji je u toku Prvenstvo sveta za juniore na kome Srbija ima dva predstavnika, Teodoru Injac i Velimira Ivića. Sa njima se nalazi trener IM Zoran Arsović.
Prvenstvo se igra u periodu 7-22. avgust 2016. godine.

Partije, rezultate, fotografije možete pronaći na zvaničnom sajtu Prevenstva na sledećem linku: http://wjcc2016india.com/

/10. avgust 2016/
Saopštenje za javnost
PRVOSTEPENA PRESUDA NIJE KRAJ SUDSKOG SPORA
Povodom saopštenja Šahovskog saveza Vojvodine i prenošenja samo prve strane presude na svoj sajt u vezi sa sudskim sporom koji Miroslav Kopanja vodi pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu protiv Šahovskog saveza Srbije, obaveštavamo javnost da punomoćnik Šahovskog saveza Srbije u toj pravnoj stvari nije dobio nikakav otpravak presude.
Kada se to dogodi, ŠSS će o tome obavestiti javnost i nastaviti da preduzima sve radnje u skladu sa pravnom procedurom.
Podsećamo da postupak koji se vodi pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu ima prvostepeni status. Pravo žalbe Višem sudu u Beogradu ima strana koja izgubi spor. Ako kojim slučajem to bude ŠSS - to pravo će svakako koristiti.
Dakle, spor nije okončan, a do pravosnažnosti put nije kratak, pa javne euforije i izražavanje zadovoljstva valja odložiti.
A ko su počinioci nedela, kako navode predstavnici ŠS Vojvodine, biće poznato kada se okonča ovaj pravni i neki drugi postupci koji se vode protiv Miroslava Kopanje, bivšeg predsednika ŠS Srbije.
Šahovski savez Srbije

/3. avgust 2016/
Prijave za Evropski klupski kup 2016
Šahovski savez Srbije poziva domaće šahovske klubove zainteresovane da učestvuju u 32. Evropskom klupskom kupu šampiona (open) i 21. Evropskom klupskom kupu šampiona za žene da se prijave kancelariji saveza do petka 12. avgusta.
Šahovski savez Srbije u saradnji sa Evropskom Šahovskom Unijom organizuje Evropski Klupski Kup u Novom Sadu od 5. do 13. novembra2016. godine.
U sekciji "Open" mogu da učestvuju 4 (četiri) kluba sa područja Srbije. U ženskoj sekciji nema ograničenja u broju učesnika po nacionalnom savezu.
Zvanični sajt http://euroclubcup2016.com/

/3. avgust 2016/
Rapid meč SRBIJA - SVET (WFCC)
Kao prateća manifestacija 59. Kongresa svetske federacija za šahovsku kompoziciju i 40. Prvenstva sveta u rešavanju šahovskih problema koje se održava u Beogradu (Hotel "Metropol") u periodu 30. jul - 6. avgust 2016. godine dana 3. avgusta 2016. godine će se održati dvokružni rapid meč Srbija - Svet (WFCC).
Za reprezentaciju Srbije nastupiće Ivan Ivanišević, Robert Markuš, Miloš Perunović i Branko Damljanović. Selektor je Slavoljub Marjanović.
Za ekipu Sveta nastupiće poljski velemajstori Pjorun Kasper, Aleksander Mista, naš Bojan Vučković i Džon Nan koji je ujedno i kapiten ekipe.
Prenos partija uživo na našem sajtu >>>
Slika uživo iz sale >>>
Zvaničan sajt Kongresa i Prvenstva >>>

/1. avgust 2016/
Omladinsko prvenstvo Srbije
IO ŠSS doneo je odluku da se Omladinsko prvenstvo Srbije, čije održavanje je planirano za avgust, održi u vreme trajanja zimskog raspusta (januar/februar), kako bi pobednici (omladinski šampioni i šampionke) učestvovati na svetskom prvenstvu za godinu u kojoj su to pravo i izborili. Uspostavljanjem ove prakse biće omogućen i duži vremenski period za pripreme budućih omladinskih šampiona u obe konkurencije.

/25. jul 2016/
Prve lige Srbije u Kragujevcu
Na osnovu izveštaja Takmičarske komisije od 15.7.2016. godine, Izvršni odbor Šahovskog saveza Srbije većinom glasova doneo je odluku da se muška i ženska Prva liga Srbije 2016 igraju u hotelu "Šumarice" u Kragujevcu, u periodu 22.9-2.10.2016. godine.

/21. jul 2016/
Šahovska Olimpijada do 16
U Poprad-Tatriju (Slovačka) u periodu 21-30.7.2016. održaće se Šahovska Olimpijada do 16 godina. Učestvuje 54 ekipa iz 40 država. Srbiju predstavljaju Vuk Djordjević, Velimir Ivić, Teodora Injac, Marina Gajčin i Dejan Omorjan
.
Zvaničan sajt Olimpijade U16 >>>
Partije uživo >>>
Chess-results.com >>>

/16. jul 2016/
Pregršt medalja za šahiste Univerziteta u Beogradu
Šahisti Univerziteta u Beogradu vratili su se iz Zagreba sa ukupno šest odličja. Ženska ekipa u sastavu Adela Velikić i Jovana Erić postale su univerzitetske šampionke Evrope u ekipnoj konkurenciji. U kategoriji studenata Vladimir Luković i Miloš Stanković su osvojili bronzanu medalju.
U pojedinačnoj konkurenciji Adela Velikić je došla do još jednog zlata. Bronza je pripala Jovani Erić.
Opširnije >>>

 
Turniri u
Srbiji
 

ZAVRŠENI

11. Kadetski festival ŠSS
za 2017.

8-17.5.2017.
Kragujevac

 
49. Medjunarodni velemajstorski turnir šahistkinja
(8. martovski)
/03-11.03.2017/
Beograd

 
 
 
 

Otvoreno prvenstvo Srbije 2016
6 - 13.11.2016.
Novi Sad

 
 

Prva liga Srbije u šahu
za muškarce 2016.

22.9 - 2.10.2016.
Kragujevac

Prva liga Srbije u šahu
za žene 2016.

22.9 - 2.10.2016.
Kragujevac

 
Prva liga Centralne Srbije 2016
/10-18.09.2016/
Kragujevac


 
 
 
10. Kadetski festival ŠSS
za 2016.

30.04-8.5.2016.
Kragujevac

 
Polufinale Šampionata Srbije za 2016 (žensko)
21-29.03.2016
Novi Beograd
ŠK "RAD"

Polufinale Šampionata Srbije za 2016 (muško)
21-29.03.2016
Beograd
Hotel "Slavija"

 

Prva liga Srbije u šahu
za muškarce 2015.

20 - 30.08.2015.
Kragujevac

Prva liga Srbije u šahu
za žene 2015.

20 - 30.08.2015
Novi Sad

 
 
 
 
 
 
 
47. Medjunarodni velemajstorski turnir šahistkinja
(8. martovski)
/03-11.03.2015/
Beograd
 

Kup "Svetozara Gligorića" 2014.
06-12.12.2014
Kragujevac


 
 
28. TROFEJ BEOGRADA 2014
24.11-02.12.2014
Beograd, Rakovica

chess-results
 
 
Prva liga Centralne Srbije 2014
/13-21.09.2014/
Kraljevo


 

Prva liga Srbije u šahu
za muškarce i žene 2014.

30.08-09.09.2014
Palić

PARTIJE UŽIVO

 
 
Međunarodno prvenstvo Centralne Srbije
04.07-11.07.2014
Paraćin

 
 
 
 
 
46. Medjunarodni velemajstorski turnir šahistkinja
(8. martovski)
/03-11.03.2014/
Beograd
 
Kadetski festival ŠS CS
14-17.02.2014
Vrnjačka Banja

 
27. TROFEJ BEOGRADA 2013
24.11-02.12.2013
Obrenovac


chess-results
Prva liga Centralne Srbije 2013
/13-22.09.2013/
Kragujevac


Pojedinačno prvenstvo Evrope za žene
22.07-04.08.2013
Beograd

Međunarodno prvenstvo centralne Srbije
05.07-12.07.2013
Paraćin

45. velemajstorski turnir šahistkinja
(8. martovski)
/03-10.03.2013/
Beograd
Otvoreno
pojedinačno prvenstvo CS

18-24.02.2013
Požarevac


Turniri u inostranstvu
 

ChessBomb Tour
06.05.2017.
Sofia, Bulgaria

 
 

ALBENA CHESS FESTIVAL 2017
17-25.06.2017.
Albena, Bulgaria

 
ZAVRŠENI
 
 
 
 

16th PRAGUE OPEN 2017
13-20.01.2017
Prague, CZE

MARIENBAD OPEN 2017
21-28.01.2017
Marianske Lazne, CZE

LIBEREC OPEN 2017
25.02-04.03.2017
Liberec, CZE

 
 

FIDE World Youth Chess Champ. 2016 (U8, 10, 12)
18-31.10.2016
Batumi, GEORGIA

 

FIDE World Youth Chess Champ. 2016 (U14, 16, 18)
20.09-4.10.2016
Khanty Mansiysk, RUSSIA

 

42nd Chess Olympiad 2016
01-14.09.2016
Baku, AZE

 

European Youth Chess Champ. 2016
17-28.08.2016
Prague, CZE

 

World Junior Chess Championship
7-22.08.2016
Bhubaneswar, IND

 

World Youth U16 Chess Olympiad 2016
21-30.07.2016
Poprad-Tatry, SVK

 
EUROPEAN INDIVIDUAL WOMEN`S CHESS CHAMP 2016
26.5-8.6.2016
Mamai, Romania
 

35th Zalakaros Chess Festival 2016
27.05-04.06.2016
Zalakaros, HUN

 

46th Internat. Chess Tournam.
BOSNA 2016

28.05-03.06.2016
Sarajevo

 
International Open Tournam. CETINJE 2016
04-10.05.2016
Cetinje, Crna Gora
 
Altibox Norway Chess 2016
18-30.04.2016
Stavanger, NOR

 
 

FIDE World Chess Candidates Tournament
2016

10-30.03.2016
Moscow, Russia

 

European Team Championship 2015
12-22.11.2015
Islands

SRB u Reykjaviku
 

World Youth & Cadets Chess Championship
24.10-06.11.2015
Porto-Caras

SRB u Porto Carasu
 
SRB u Poreču
 

FIDE World Junior U20 Championship
1-16.09.2015
Khanty-Mansiysk

 
 

45th Internat. Chess Tournam.
BOSNA 2015

30.05-05.06.2015
Sarajevo

 
EUROPEAN INDIVIDUAL WOMEN`S CHESS CHAMP 2015
18-31.05.2015
Chakvi, Goergia
 
Međunarodni Open turnir PETROVAC 2015
8-14.05.2015.
Petrovac, CG
 
AEROFLOT OPEN 2015
26.03-06.04.2015
Moscow, Russia
 
 
 
EUROPEAN INDIVIDUAL CHESS CHAMP 2015
23.02-09.03.2015
Jerusalem, Israel
 
13-19.02.2015
Zurich, Swiss

 
GEORGI TRINGOV MEMORIAL 2014
01.02-08.02.2015
Plovdiv, Bulgaria
 
MOSCOW OPEN 2015
29.01-09.02.2015
Moscow, Russia
 
Tradewise
Gibraltar Chess Festival 2015

26.01-05.02.2015
Gibralatar

 
Tata Steel Chess Festival
09-25.01.2015
Wijk aan Zee

 
 
Qatar Masters Open 2014
25.11-05.12.2014
Qatar


 
 
PRVENSTVO EVROPE ZA KADETE 2014
18-29.10.2014
Batumi, GEO

 
OMLADINSKO PRVENSTVO SVETA 2014
05-20.10.2014
Pune, IND

 
PRVENSTVO SVETA ZA KADETE 2014
19-30.09.2014
Durban, RSA

 
VAŽNA OBAVEŠTENJA
 
Statut ŠSS
preuzmi
(pdf format) >>>
12.02.2017.
 
Pravilnik o registraciji
preuzmi >>>
Pravilnik o takmičenjima
preuzmi >>>
Opšti pravilnik
preuzmi >>>
Pravilnik o sudijama
preuzmi >>>
Disciplinski pravilnik
preuzmi >>>
 
ZAKON O SPORTU
Pravilnici >>>
 
Najnovija
FIDE pravila šaha

preuzmi
(word format) >>>

 

ODLUKA
o visini članarina, kotizacija i taksi za klubove i igrače postupku njihove naplate i odredjivanju njihovih korisnika
dalje >>>