VESTI  

/21. maj 2018/
OŠ "Dušan Radović" iz Niša pobednik republičkog takmičenja
Proteklog vikenda u Zrenjaninu je završeno republičko pojedinačno ekipno prvenstvo učenika osnovnih škola Srbije.
U ekipnoj konkurenciji učestvovalo je 48 ekipa sa 344 igrača, a pobednik je ekipa OŠ "Dušan Radović" iz Niša.
Pojedinačni turniri su okupili 700 učesnika (377 učenika i 327 učenica) koji su se takmičili u 16 grupa.
Opširnije >>>

/21. maj 2018/
1. sednica novog saziva UO ŠSS
Na 1. sednici novog saziva UO ŠSS održanoj 15.5.2018. godina, na predlog ŠS Vojvodine, za podpredsednika ŠS Srbije izabran je Saša Adamović. Imajući u vidu blizinu prvobitnog termina i trenutnu situaciju u Savezu, UO je odlučio da se Kup Svetozara Gligorića odloži za novembar mesec. Takođe, formirane su Komisije po raznim oblastima (ostalo je da se neke kompletiraju i onda će biti objavljene).

Odluka o odloženim takmičenjima (KUP i omladinski šampionati) kao i o terminu Prve lige Srbije za muškarce i žene biće doneta na sledećoj sednici UO.

/16. maj 2018/
AMATERSKO PRVENSTVO EVROPE (Nikšić, 13-21.6.2018.)
Šahovski savez Srbije i Šahovski savez Crne Gore dogovorili su povoljnije uslove smeštaja i upisnine za Amatersko prvenstvo Evrope za sve zainteresovane učesnike iz Srbije.
Prijave se mogu izvršiti do 7. juna 2018.
Ponudu za učesnike iz Srbije možete preuzeti u PDF formatu >>>
Opšte propozicije možete preuzeti u PDF formatu >>>

/03. maj 2018/
PROPOZICIJE REPUBLIČKOG PRVENSTVA OSNOVNIH ŠKOLA
Kao što je poznato, Republičko pojedinačno i ekipno prvenstvo učenika osnovnih škola održaće se u Zrenjaninu 19. i 20. maja 2018. godine.
Domaćin finalnih turnira u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji biće Osnovna škola "Žarko Zrenjanin".
Prijave se mogu izvršiti i putem e-mejla komercijala@zrint.edu.rs
Propozicije takmičenja (zajedno sa ponudom za smeštaj) možete preuzeti u PDF formatu >>>

/28. april 2018/
DUŠAN COGOLJEVIĆ IZABRAN ZA PREDSEDNIKA ŠAHOVSKOG SAVEZA SRBIJE
Redovna izborna skupština Šahovskog saveza Srbije održana je u Beogradu, uz prisustvo 42 od ukupno 45 delegata koji su imali pravo glasa.
Najvažnija vest je da je za novog predsednika Šahovskog saveza Srbije, na predlog Šahovskog saveza Centralne Srbije izabran Dušan Cogoljević, koji je bio i jedini kandidat za ovu funkciju.
Opširnije >>>

/foto: CorD magazin/

/18. april 2018/
ODLOŽENO OMLADINSKO PRVENSTVO SRBIJE
Upravni odbor Šahovskog saveza Srbije doneo je odluku o odlaganju Omladinskih prvenstava Srbije u obe konkurencije. Odluku o terminu, mestu i uslovima održavanja doneće novi sastav Upravnog odbora ŠSS, posle Izborne skupštine ŠSS zakazane za 28. april.

/16. april 2018/

In memoriam
MIODRAG MILIĆEVIĆ
(1941-2018)

Istaknuti privrednik, šahovski i sportski radnik iz Kragujevca Miodrag Milićević preminuo je posle duge i teške bolesti.
Opširnije >>>

/15. april 2018/
ŠS CENTRALNE SRBIJE DOSTAVIO BIOGRAFIJU I PROGRAM RADA KANDIDATA ZA PREDSEDNIKA ŠSS DUŠANA COGOLJEVIĆA
Kako je predviđeno Statutom Šahovskog saveza Srbije, u svojstvu predlagača, Šahovski savez Centralne Srbije dostavio je kancelariji ŠSS biografiju i program rada kandidata za predsednika Dušana Cogoljevića. Podsećamo da će Izborna skupština Šahovskog saveza Srbije biti održana 28. aprila u Beogradu.
Biografiju u program rada možete preuzeti u PDF formatu >>>

/09. april 2018/
NASTUP ŠAHISTKINJA IZ SRBIJE NA POJEDINAČNOM PRVENSTVU EVROPE
Pojedinačno prvenstvo Evrope za šahistkinje održava se od 8 - 19. aprila u Visokim Tatrama (Slovačka). Nastupaju 144 šahistkinje iz 30 nacionalnih federacija. Boje Srbije brane šampionka države iz 2017. godine Adela Velikić, aktuelna šampionka Teodora Injac, reprezentativke Jovana Raport i Jovana Erić, kao i Marija Manakova.
Partije uživo sa analizama možete pratiti na linku >>>
Rezultate, stanje i statistiku šahistkinja iz Srbije možete pratiti na linku>>>

/09. april 2018/
REPUBLIČKO PRVENSTVO OSNOVNIH ŠKOLA ODRŽAĆE SE 19. I 20. MAJA U ZRENJANINU
Posle mnogih zahteva za pomeranje termina finalnog takmičenja Republičkog pojedinačnog i ekipnog prvenstva učesnika osnovnih škola, doneta je odluka da se ovo takmičenje održi u Zrenjaninu 19. i 20. maja. Zahtevima je udovoljeno zbog preklapanja termina finalnog republičkog takmičenja iz matematike, čime bi mnogi učesnici bili onemogućeni da nastupe na oba takmičenja. Domaćin finalnih turnira u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji biće Osnovna škola "Žarko Zrenjanin".

/09. april 2018/
DUŠAN COGOLJEVIĆ JEDINI KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA ŠAHOVSKOG SAVEZA SRBIJE
Do predviđenog roka (21 dan pre održavanja Izborne skupštine) u kancelariju Šahovskog saveza Srbije kao jedini stigao je predlog Šahovskog saveza Centralne Srbije da kandidat za predsednika ŠSS u narednom četvorogodišnjem mandatu bude Dušan Cogoljević.
Predlog je podržan sa 20 potpisa delegata skupštine Šahovskog saveza Srbije.
Predlog i potpise u PDF fromatu možete preuzeti na linku >>>
/foto: CorD magazin/

/09. april 2018/
SRBIJA DOBILA NOVE MLADE ŠAMPIONE
Na završnoj svečanosti proglašeni su najbolji mladi šahisti Srbije kod dečaka i devojčica u šest uzrasnih kategorija. Pored toga, proglašeni su i najbolji u rešavanju šahovskih problema. Zanimljivo je da je ceremonija odložena gotovo dva sata, jer je poslednja partija u grupi do 14 godina između Marka Ivanovića i Luke Budisavljevića trajala 180 poteza!
Opširnije >>>

INTERVJUI (Razgovore vodi: IVA UZELAC)

/25. mart 2018/
IZBORNA SKUPŠTINA ŠSS ZAKAZANA ZA 28. APRIL
Predsednik Skupštine Šahovskog saveza Srbije Darko Božić zakazao je za 28. april redovnu Izbornu skupštinu Šahovskog saveza Srbije.
Poziv za Skupštinu možete preuzeti u PDF formatu >>>
Obrazac punomoćja za klubove možete preuzeti u word formatu >>>

/25. mart 2018/
TEODORI INJAC ŠAMPIONSKA TITULA!
Titula najbolje šahistkinje Srbije od danas pa narednih godinu dana nalaziće se u rukama internacionalnog majstora Teodore Injac. Na šampionatu gde su se posle svakog kola smenjavale vodeće šahistkinje, a najmanje 6 učesnica bilo u prilici da osvoji titulu, 17-godišnji internacionalni majstor iz Beograda bila je najbolja kada je bilo najpotrebnije.
Opširnije >>>

/20. mart 2018/
VAŽNA INFORMACIJA ZA UČESNIKE 12. KADETSKOG FESTIVALA ŠSS
Podsećamo sve učesnike 12. kadetskog festivala Šahovskog saveza Srbije da je za učešće na takmičenju u redovnom šahu neophodno imati izvešen prvi polugodišnji lekarski pregled za 2018. godinu. Za takmičenja u brzopoteznom i ubrzanom šahu pregled nije neophodan. Učesnici mogu dostaviti uverenja o izvršenom pregledu putem e-mail adrese serbiacf@verat.net ili na licu mesta glavnom sudiji takmičenja. Za učesnike koji nisu u mogućnosti da na vreme obave ovaj pregled, Šahovski savez Srbije omogućiće da to urade na licu mesta, 2. aprila u hotelu "Novi Sad". Detalji (vreme i cena) biće saopšteni naknadno.
Prijavljeni učesnici >>>

/15. mart 2018/
PRVI INTERVJU ŠAMPIONA SRBIJE
Posle proglašenja konačnog plasmana i uručenja pehara, medalja i novčanih nagrada, prvak Srbije za 2018. godinu Aleksandar Inđić dao je prvi intervju urednici šahovske stranice "Dnevnika" i PR prvenstva Ivi Uzelac.
Intervju možete pogledati na linku >>>

/14. mart 2018/
ALEKSANDRU INĐIĆU TITULA U "FOTO-FINIŠU"
Učesnik sa najvećim rejtingom postao je Šampion Srbije. Iako je važio kao favorit Šampionata, Aleksandar Inđić je do titule stigao u "poslednjim metrima" trke od 9 kola. Naime, u poslednje kolo reprezentativac iz Inđije ušao je poravnat sa kolegama po tituli Nikolom Sedlakom i Miroslavom Markovićem, a čekao ga je okršaj crnim figurama protiv Robeta Markuša.
Opširnije >>>

/26. februar 2018/
RASPIS 12. POJEDINAČNOG PRVENSTVA SRBIJE ZA MUŠKARCE
12. pojedinačno prvenstvo Srbije za muškarce, održaće se od 6 - 14. marta u hotelu "Novi Sad" u Novom Sadu. Raspis prvenstva možete preuzeti u PDF formatu >>> .

/26. februar 2018/
INFORMACIJA ZA UČESNIKE 12. KADETSKOG FESTIVALA ŠSS
Obaveštavamo učesnike 12. kadetskog festivala ŠSS da će sve uplate biti vršene preko računa Šahovskog saveza Vojvodine br. 340 - 1945 - 12 .

Chess-results:
 

/22. februar 2018/
POČASTI IRINI ČOLUŠKINI I MIROSLAVU MARKOVIĆU
Iskustvo je odnelo prevagu nad mladošću, velemajstori Miroslav Marković i Irina Čoluškina osvojili su titule pobednika polufinala Prvenstva Srbije u muškoj, odnosno ženskoj konkurenciji. Oni su osvojili novčane nagrade, pehare, ali i potvrdili očekivani plasman na finalne turnire Prvenstva Srbije.
Opširnije >>>

/12. februar 2018/
RASPIS 12. KADETSKOG FESTIVALA ŠSS
12. Kadetski festival ŠSS održaće se u Novom Sadu od 30. marta do 8. aprila 2018. godine.
Raspis takmičenja možete preuzeti u PDF formatu >>>
Prijavni list možete preuteti u DOC formatu >>>

/30. januar 2018/
12. KADETSKI FESTIVAL ŠSS U NOVOM SADU
Kadetski festival Šahovskog saveza Srbije održaće se u Novom Sadu. Šahovski savez Srbije tehnčku organizaciju poverio je Šahovskom savezu Vojvodine, u saradnji sa Šahovskim savezom Novog Sada.
Opširnije >>>

/30. januar 2018/
PRVENSTVO SRBIJE ZA MUŠKARCE U NOVOM SADU, A ZA ŽENE VEROVATNO U KRAGUJEVCU
Pojedinačno prvenstvo Srbije za muškarce biće održano u Novom Sadu od 6. do 14. marta. U narednih desetak dana biće saopšteni svi detalji, a tehnički organizator takmičenja je Šahovski savez Vojvodine u saradnji sa Šahovskim savezom Novog Sada.
Takođe, pri kraju su pregovori i oko organizacije Pojedinačnog prvenstva Srbije za žene, koje će, verovatno, biti održano u Kragujevcu, od 17 - 25. marta.

/18. januar 2018/
Obaveštenje o takmičenju učenika osnovnih škola u šahu za školsku 2017/2018
Na predlog Šahovskog saveza Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja republike Srbije donelo je Stručno uputstvo o organizovanju takmičenja učenika i, na osnovu njega, Kalendar takmičenja i smotri učenika osnovnih škola za 2017/2018. godinu.
Opširnije >>>

/28. decembar 2017/
JAVNI POZIV ZA DOMAĆINA 12. KADETSKOG FESTIVALA ŠAHOVSKOG SAVEZA SRBIJE 2018.
Šahovski savez Srbije objavljuje javni poziv za domaćina 12. kadetskog festivala ŠSS, koji će se održati od 30.03 - 08.04.2018. godine.
Javni poziv možete preuzeti u pdf formatu >>>

/28. decembar 2017/
JAVNI POZIV ZA DOMAĆINE POJEDINAČNIH PRVENSTAVA SRBIJE ZA MUŠKARCE I ŽENE 2018.
Šahovski savez Srbije objavljuje javni poziv za domaćine Pojedinačnih prvenstava Srbije za muškarce i žene.
Javni poziv možete preuzeti u pdf formatu >>>

/28. decembar 2017/
KALENDAR TAKMIČENJA ŠSS ZA 2018. GODINU
Upravni odbor ŠSS usvojio je Kalendar takmičenja Šahovskog saveza Srbije za 2018. godinu.
Preuzmi Kalendar u PDF formatu >>>

/28. decembar 2017/
REDOVNA I IZBORNA SKUPŠTINA ŠAHOVSKOG SAVEZA SRBIJE ODRŽAĆE SE U FEBRUARU 2018. GODINE
Na sednici održanoj 25. decembra, Upravni odbor ŠSS konstatovao je da 28. decembra 2017. godine prestaje četvorogodišnji mandat sadašnjim organima Šahovski savez Srbije. Takođe, konstatovano je da pre održavanja Skupštine Šahovskog saveza Beograda, nije moguće održati Redovnu i Izbornu Skupštinu ŠSS. Opširnije >>>

/24. decembar 2017/
IZVEŠTAJ KOMISIJE O EVROPSKOM KUPU KLUBOVA: LAŽNO PRIKAZANA DOBIT, ŠAHOVSKI SAVEZ SRBIJE OŠTEĆEN ZA VIŠE DESETINA HILJADA EVRA
Prema nalogu Upravnog odbora ŠSS, Komisija za praćenje finansijskog poslovanja ŠSS uradila je privremeni Nalaz u vezi Izveštaja sa Evropskog kupa klubova. U izveštaju su konstatovane mnoge nepravilnosti, a između ostalog i:
- dobit sa takmičenja lažno je prikazivana u medijima (baratalo se ciframa od 45 - 50.000 EUR), a realna dobit je 18.404 EUR
- deo prikupljene gotovine nije prikazan u izveštaju i završio je na nepoznatom mestu, a isto se odnosi i na iznos od 1.100 EUR za prikazani a neplaćeni porez na nagrade sa open-turnira
- mnogi podaci u izveštaju svesno su skrivani, a cene usluga ugovarane u mnogo većem iznosu od realnog, čime je Šahovski savez Srbije oštećen za više desetina hiljada EUR
- na bazi dostupne dokumentacije, broja učesnika, prikupljenih sredstava i ugovorenih cena, Komisija je zaključila da dobit nije smela biti manja od 70.000 EUR, a da je dobit izražena sa šest cifara verovatno realnija.
Na bazi svega iznesenog, Komisija je predložila Upravnom odboru Šahovskog saveza Srbije preduzimanje određenih mera, o čemu će biti odlučeno na narednoj sednici ovog organa.
Nalaz komisije, sa linkovima za priloge uz nalaz, možete preuzeti u .pdf formatu >>>.

/10. decembar 2017/
OBRAĆANJE ŠAHOVSKOG SAVEZA SRBIJE MEĐUNARODNIM I DOMAĆIM MEDIJIMA
Šahovski savez Srbije prinuđen je da se ovim putem obrati javnosti, medijima i nacionalnim šahovskim federacijama zbog nepravednog i nezakonitog tretmana, kojeg već godinu dana ima od strane Svetske šahovske federacije (FIDE). Opširnije>>>

 
OMLADINSKO PRVENSTVO SVETA 2017
SRBIJA U TARVIZIJU

/26. novembar 2017/
TEODORA INJAC OSMA JUNIORKA SVETA!
U italijanskom gradiću Tarvizio završeno je Juniorsko prvenstvo sveta u muškoj i ženskoj konkurenciji. Srbiju je predstavljalo četvoro učesnika. juniorski prvaci Pavle Dimić i Jovana Srdanović, kao i Miloš Milošević i Teodora Injac.
Briljirala je reprezentativka Srbije Teodora Injac - u konkurenciji 88 učesnica iz 47 nacionalnih federacija, sa startnim brojem 22, osvojila je 7,5 poena iz 11 partija, i podelila od 6 - 9. mesta, a po dodatnim kriterijumima zauzela 8. mesto! Opširnije>>>
-----------------
Rezultate naših predstavnika, kao i pregled celog takmičenja možete pratiti na linku >>>
Oficijelni sajt turnira >>>

/26. novembar 2017/
Zapažen nastup Šahovskog saveza Srbije na Sajmu sporta
Proteklog vikenda održan je Sajam sporta u Hali 1 Beogradskog sajma. Bila je to prilika da se brojni posetioci uvere zašto je sport u Srbiji itekako popularan i uspešan. Svoju priliku za predstavljanje, među teritorijalnim i granskim savezima, dobio je i Šahovski savez Srbije i iskoristio je na najbolji mogući način. Opširnije>>>

/18. novembar 2017/
Veliki uspeh Marine Gajčin. Srebro kao zlato.
Debitant u ženskoj reprezentaciji Srbije, Marina Gajčin osvojila je srebrnu medalju za pojedinačni rezultat na petoj tabli.
-----------------
Preuzmite tekst iz Dnevnika u pdf formatu >>>
Analiza jedne partije u pdf formatu >>>

/17. novembar 2017/
Sajam sporta - poziv za šahiste
Sportski savez Srbije organizuje na Beogradskom sajmu 6. Medjunarodni sajam sporta u periodu 24-26.11.2017.
U sklopu Sajma će se održati seminar i stručne tribine za sudije, trenere, sekretare i sportske radnike.
Poziv za šahiste >>>
-----------------
Program Sajma sporta >>>
Seminar za sportske radnike >>>
Seminar za trenere i sudije >>>

Muška reprezentacija
Ženska reprezentacija

/27. oktobar 2017/
Selekcije Srbije otputovale u Grčku
Ženska i muška nacionalna selekcija Srbije sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" otputovale su u grad Hersonisos na ostrvo Krit. U tom mestu će se od 28. oktobra do 5. novembra održati Ekipno prvenstvo Evrope u obe konkurencije.
Opširnije>>>

/27. oktobar 2017/
Završene pripreme ženske reprezentacije. Kapiteni odredili raspored po tablama
U Novom Sadu su završene pripreme ženske reprezentacije Srbije, posle kojih su kapiteni Branko Tadić i Branko Damljanović odredili raspored po tablama po kome će naše selekcije nastupati na ekipnom prvenstvu Evrope u Grčkoj.
Opširnije>>>

/17. oktobar 2017/
FOTO-REPORTAŽA SA PRIPREMA MUŠKE REPREZENTACIJE SRBIJE
Kao što smo i najavili, u toku su pripreme muške reprezentacije Srbije, za nastup na ekipnom prvenstvu Evrope, koje počinje 28. oktobra. Pripreme se odvijaju pod nadzorom poznatog trenera i velemajstora Ivana Sokolova i kapitena reprezentacije Branka Tadića.
Foto-reportaža svedoči o radnoj atmosferi koja vlada na pripremama.
Opširnije>>>

/14. oktobar 2017/
VELEMAJSTOR IVAN SOKOLOV NA PRIPREMAMA MUŠKE REPREZENTACIJE SRBIJE
Nacionalni timovi Srbije obaviće pripreme pred nastupajuće Ekipno prvenstvo Evrope koje će se održati u grčkom gradu Heraklionu na ostrvu Krit od 27. oktobra do 7. novembra.
Opširnije>>>
-----------------
(Foto: shakers.info )

/14. oktobar 2017/
TIJANA BLAGOJEVIĆ PRELAZI NA LISTU SRBIJE
Na nedavno održanoj sednici, Upravni odbor Šahovskog saveza Srbije odobrio je molbu Tijane Blagojević za prelazak na listu Srbije.
Tijana je do sada nastupala za selekciju Crne Gore.
Opširnije>>>
-----------------
(Foto: Aleksandra Dimitrijević)

/14. oktobar 2017/
ALEKSANDRA DIMITRIJEVIĆ ANGAŽOVANA ZA STRUČNOG SARADNIKA U ŠSS
Upravni odbor Šahovskog saveza Srbije doneo je odluku da honorarno angažuje Aleksandru Dimitrijević za stručnog saradnika u kancelariji. Aleksandra je poznata kao jedan od najvećih šahovskih talenata sa ovih prostora, poseduje titule ženskog velemajstora, FIDE trenera i međunarodnog sudije. Sekretar je "On-lajn" komisije FIDE.
-----------------
(Foto: Dejvid Ljada, 88. Kongres FIDE)

SRBIJA U MONTEVIDEU

/26. septembar 2017/
PROPUŠTENA PRILIKA ZA BOLJI PLASMAN U MONTEVIDEU
Na prvi pogled, plasman predstavnika Srbije na upravo završenom Prvenstvu sveta za mlade (u kategorijama do 14,16 i 18 godina) u Montevideu mogao bi se nazvati solidnim. Međutim, činjenica da je svih pet takmičara izgubilo ozbiljan broj rejting poena (ukupno oko 250 poena) ipak nas upućuje na oprez i dublju analizu. Opširnije>>>
-----------------
Rezultate naših predstavnika, kao i pregled celog takmičenja možete pratiti na linku >>>
Oficijelni sajt turnira >>>

SRBIJA U MAMAJI

/15. septembar 2017/
JOVANI URUČENO SREBRO, MEDIJI POKLONILI VELIKU PAŽNJU NOVOM USPEHU SRPSKOG ŠAHA
Svečanim zatvaranjem i dodelom pehara, medalja i nagrada, pala je zavesa na Prvenstvo Evrope za mlade u Mamaji. Cela srpska delegacija sa velikim ponosom prisustvovala je svečanom zatvaranju, kako bi dala podršku i pozdravila svoju drugaricu Jovanu Srdanović, koja se okitila srebrnom medaljom. Delić atmosfere sa zatvaranja i proslave našeg tima možete pogledati u foto-galeriji >>>
Vest sa portala Kurira možete pogledati ovde >>>
Vest sa portala Dnevnika možete pogledati ovde >>>
Vest sa portala RT Vojvodine možete pogledati ovde >>>

/14. septembar 2017/
JOVANI SRDANOVIĆ SREBRNA MEDALJA, FANTASTIČNI REZULTATI MLADIH ŠAHISTA IZ SRBIJE NA EVROPSKOM PRVENSTVU U MAMAJI!
Pobedom u poslednjem kolu protiv Francuskinje Esti, Jovana Srdanović sa 7 poena osvojila je 2. mesto i srebrnu medalju u kategoriji devojčica do 14 godina, na upravo završenom Prvenstvu Evrope za mlade šahiste u Mamaji (Rumunija). Dodatni kriterijumi sprečili su pre svega Andreja Ljepića, a onda i Janka Radovića da ovo takmičenje bude prava žetva medalja za ekipu iz Srbije. Opširnije>>>
-----------------
Rezultate naših predstavnika, kao i pregled celog takmičenja možete pratiti na linku >>>
Oficijelni sajt turnira >>>

/11. septembar 2017/
PEHAR OSTAO U RUMI, "SLOVENU" PRVA TITULA POSLE DRAME
Dramatičan rasplet u borbi za vrh i opstanak viđen je u poslednjem 11. kolu Prve lige Srbije za muškarce. Domaći "Sloven" doneo je Rumi prvu šampionsku titulu i ostvarenje snova najsmelijih navijača, a pored OŠK "Paraćin" i "Crvene zvezde" ligu napušta i "Naftagas" iz Elemira. Opširnije>>>

/11. septembar 2017/
ŠAHISTKINJE "JUGOVIĆA" ISPISALE ISTORIJU
Poslednje kolo u Prvoj ligi Srbije za žene ni izbliza nije bilo tako dramatično kao kod muškaraca. Pitanje šampiona bilo je rešeno pre posledneg kola, i znalo se da "Jugović" osvaja prvu titulu šampiona, koja je značajna i istorijska i za vojvođanski ženski šah. Takođe, bilo je jasno da ligu napušta "Rudar" iz "Kostolca" a u direktnom meču "Radnički" iz Ćuprije savladao je NŠK i obezbedio opstanak. Opširnije>>>

/09. septembar 2017/
ŠAHOVSKI SAVEZ SRBIJE ZATRAŽIO OD SPORTSKOG SAVEZA SRBIJE RAZREŠENJE PREDSEDNIKA ARBITRAŽNOG SUDA PROF DR NENADA ĐURĐEVIĆA
Upravni odbor Šahovskog saveza Srbije usvojio je zahtev Šahovskog saveza Beograda i od Sportskog saveza Srbije zatražio da razreši dužnosti predsednika Arbitražnog suda pri Sportskom savezu Srbije, prof dr Nenada Đurđevića. Opširnije>>>

/03. septembar 2017/
MLADI ŠAHISTI OTPUTOVALI NA EVROPSKO PRVENSTVO U MAMAJU
Mladi šahisti, koji će predstavljati Srbiju na Prvenstvu Evrope za mlade, otputovali su večeras iz Beograda u rumunsko letovalište Mamaju.
Učestvovaće 19 mladih šahista iz Srbije, koji će se takmičiti u 6 starosnih kategorija (8 - 18 godina) za dečake i devojčice.
Opširnije>>>

/30. avgust 2017/
Informacija o terminima obavljanja lekarskih pregleda za učesnike Prve lige Srbije za muškarce i žene
U saradnji sa poliklinikom "Provita", Šahovski savez Srbije omogućio je učesnicima Prve lige Srbije za muškarce i žene da na licu mesta, u hotelima u kojima se igraju lige, obave lekarski pregled, propisan Zakonom o sportu.
Lekarski pregled za učesnike Prve lige Srbije za muškarce obaviće se u sali za igru u hotelu "Park" u Rumi, u subortu 2. septembra od 8,30 - 11,30 časova.
Lekarski pregled za učesnice Prve lige Srbije za žene obaviće se u sali za igru u hotelu "Novi Sad", u subotu 2. septembra od 12,30 - 14,30 časova.
Učesnici koji ne prilože lekarsko uverenje o obavljenom pregledu ili ne pristupe lekarskom pregledu na licu mesta, od 4. kola neće moći nastupiti na takmičenju za svoje ekipe. Opširnije>>>

/30. avgust 2017/
UPRAVNI ODBOR ŠSS DONEO KONAČNU ODLUKU U VEZI REGISTRACIJE INOSTRANOG IGRAČA ZA ŠK "CRVENA ZVEZDA"
Na zahtev Upravnog odbora ŠK "Crvena zvezda", UO ŠS Srbije održao je hitnu elektronsku sednicu, na kojoj je razmatrao zahtev da se odobri registracija Sergeja Fedorčuka za ŠK "Crvena zvezda" na predstojećoj Prvoj ligi Srbije. Jednoglasnom odlukom, članovi UO ŠSS nisu dali saglasnost za ovu registraciju, zbog propuštenog vremenskog roka.
Zapisnik i materijale sa sednice možete preuzeti u PDF formatu >>>

Kadeti do 8 godina
Kadeti do 12 godina

/29. avgust 2017/
ANDREJ I STEFAN U BORBI ZA PRVIH DESET
U protekla dva dana odigrana su tri kola na Kadetskom prvenstvu sveta u Brazilu. Ukoliko se za naše predstavnike može izreći jedinstvena ocena, ona bi glasila - (verovatno) bez šansi za medalje, ali sa izgledima za plasman u najboljih 10. Naravno, nešto veće šanse ima
Stefan Tadić, koji se sa 5 poena iz 8 partija nalazi na deobi 16. mesta u svojoj grupi do 12 godina, dok Andrej Ljepić sa 4,5 poena deli 23. mesto u grupi do 8 godina.
Opširnije >>>

/29. avgust 2017/
GOSTOVANJE JUNIORA U JUTARNJEM PROGRAMU RTS
Članovi juniorske reprezentacije Srbije (osim Milana Zajića) sa trenerom Dejanom Nestorovićem gostovali su na Jutarnjem programu RTS, gde su imali priliku da pričaju o nedavnom uspehu, ali i svojim karijerama i željama. Šahovski savez Srbije zahvaljuje novinaru (i šahisti) Marku Maksimoviću na izuzetnoj medijskoj podršci, koju su ovi momci svakako zaslužili.
Snimak gostovanja može se pogledati na linku>>

/26. avgust 2017/
VELIKA PAŽNJA MEDIJA SREBRU JUNIORA
I prema pažnji koju su mediji posvetili rezultatu juniora u Poljskoj, vidi se da je ova medalja dugo čekana. Najvažnije TV stanice i pisani mediji posvetili su značajnu pažnju uspehu naših momaka.
Opširnije >>>

 
Muška juniorska reprezentacija
Ženska juniorska reprezentacija

/24. avgust 2017/
ZLATNI SREBRNI MOMCI DOPUTOVALI U BEOGRAD
U večernjim satima juniorska reprezentacija Srbije doputovala u Beograd. Dočekali su ih njihovi najbliži, ali i predstavnici ŠSS i njihovih klubova. Dobro raspoloženi, zadržali su se u kratkom razgovoru i međusobnom pozdravljanju, a za Milana Zajića slede nove obaveze - nastup u Premijer ligi BIH. Ostali članovi ekipe imaće priliku da uživaju u uspehu i odmore se sedam dana do početka Prve lige Srbije.
Opširnije >>>

POBEDA NAŠIH JUNIORA, SREBRO SIJA KAO ZLATO!!!

/23. avgust 2017/
POBEDA NAŠIH JUNIORA, SREBRO SIJA KAO ZLATO!
Pobedom u poslednjem kolu sa 3,5:0,5 protiv Poljske IV, juniorska reprezentacija Srbije podelila je prvo i drugo mesto na Ekipnom juniorskom prvenstvu Evrope. Po dodatnim kriterijumima, našim momcima ipak je pripada srebrna medalja, dok su prvaci Evrope postali Nemci, a bronzanu medalju osvojili su juniori Hrvatske. Za utehu što nije osvojena najsjajnija medalja, našim momcima ostaje činjenica da su jedini neporaženi tim na prvenstvu, kao i da su jedini koji su pobedili prvake Evrope. Veliko BRAVO za Milana Zajića, Vuka Đorđevića, Mihajla Radovanovića i Velimira Ivića, kao i njihovog trenera Dejana Nestorovića.
Opširnije >>>

/22. avgust 2017/
IZVUČENI STARTNI BROJEVI ZA PRVU LIGU SRBIJE
U prostorijama Šahovskog saveza Srbije obavljen je žreb startnih brojeva za Prvu ligu Srbije za muškarce i žene. Predstavnike klubova pozdravio je v.d. predsednika Šahovskog saveza Srbije Ratko Pižurica, a žrebom je rukovodio rejting-adminitrator Petar Katanić-Vujić. Opširnije>>>

/21. avgust 2017/
DOPUNA RASPISA ZA PRVU LIGU SRBIJE ZA MUŠKARCE I ŽENE
Raspis za Prvu ligu Srbije za muškarce i žene dopunjen je odredbom o obaveznom lekarskom pregledu za sve učesnike. Šahovski savez Srbije omogućiće učesnicima da lekarske preglede obave i na licu mesta (hotel "Park" ili "Novi Sad") u subotu, 2. septembra, pre početka 2. kola na licu mesta, u hotelima "Park", odnosno "Novi Sad".
Dopune u Raspisu obeležene su žutom bojom.

/20. avgust 2017/
DELEGACIJA SRBIJE OTPUTOVALA NA KADETSKO PRVENSTVO SVETA U BRAZIL
Petočlana delegacija Srbije otputovala je danas sa Aerodroma Beograd, letom preko Ciriha u brazilski grad Pokos de Kaldas, gde se od 21 - 31. avgusta održava Kadetsko prvenstvo sveta u kategorijama do 8, 10 i 12. godina. Boje naše zemlje braniće Andrej Ljepić, prvak Srbije do 8 godina, uz koga su otputovali mama Marijana i trener, velemajstor Goran Kosanović, kao i Stefan Tadić, prvak Srbije do 12 godina, a uz njega otac i trener, velemajstor Branko Tadić, vođa puta delegacije.
Našim predstavnicima želimo sretan put i uspeh na takmičenju.
Liste učesnika prvenstva možete pogledati na linku >>>
Oficijelni sajt prvenstva >>>

/18. avgust 2017/
SASTAVI KLUBOVA - ČLANOVA PRVE LIGE SRBIJE
Šahovski savezi Beograda, Centralne Srbije i Vojvodine dostavili su kancelariji ŠSS registrovane igrače šahovskih klubova, članova Prve lige Srbije za muškarce i žene.
Takođe, ŠK "Nestor" je obavestio ŠSS da zbog iznenadnih kadrovskih problema neće biti u situaciji da nastupi na Prvoj ligi Srbije za žene. Prema Pravilniku o takmičenjima ŠSS, ovo mesto neće biti popunjavano, već će se liga održati sa 11 učesnika.
Sastave klubova (sa izmenama od 20. avgusta) možete preuzeti u PDF formatu >>>

/15. avgust 2017/
SELEKTOR DAMLJANOVIĆ ODREDIO KONAČAN SASTAV ŽENSKE REPREZENTACIJE SRBIJE
Kako je najavio još 31. jula, selektor ženske reprezentacije Srbije Branko Damljanović saopštio je konačan sastav reprezentacije. Boje Srbije u Grčkoj će zastupati (po rejtingu): Jovana Raport, Teodora Injac, Marina Gajčin, Jovana Erić i Mila Žarković.

/15. avgust 2017/
MINISTARSTVO OMLADINE I SPORTA UPLATILO SREDSTVA NA RAČUN ŠSS
Posle pauze od četiri ipo meseca, Ministarstvo omladine i sporta nastavilo je sa uplatom sredstava za redovan program Šahovskog saveza Srbije za 2017. godinu. Na taj način, ŠSS će moći tokom ove sedmice da izmiri obaveze prema FIDE, kao i obaveze iz redovnog domaćeg i međunarodnog programa.

/4. avgust 2017/
ZVANIČNO SAOPŠTENJE UO ŠSS O PRIVREMENOJ BLOKADI SERVISA OD STRANE SVETSKE ŠAHOVSKE FEDERACIJE (FIDE)
Od četvrtka, 3. avgusta, Svetska šahovska federacija (FIDE) privremeno je blokirala servise Šahovskom savezu Srbije. Kako bi se izbegla različita tumačenja, UO ŠSS saopštenjem želi da pojasni sadržaj ove odluke i njene uzroke. Opširnije >>>

/1. avgust 2017/
SELEKTORI TADIĆ I DAMLJANOVIĆ ODREDILI SASTAVE REPREZENTACIJE SRBIJE
Selektor muške reprezentacije Branko Tadić i ženske selekcije Branko Damljanović u predviđenom roku odredili su članove reprezentacije Srbije, koji će zastupati našu zemlju na Ekipnom prvenstvu Evrope, koje će se održati u Heraklionu na grčkom ostru Krit od 27. oktobra do 7. novembra. Opširnije >>>

/24. jul 2017/
BRANKO TADIĆ SELEKTOR MUŠKE, A BRANKO DAMLJANOVIĆ ŽENSKE REPREZENTACIJE SRBIJE
Upravni odbor ŠSS imenovao je selektore koji će predvoditi reprezentacije Srbije na predstojećem Ekipnom prvenstvu Evrope, koje će se od 27. oktobra do 7. novembra održati na grčkom ostrvu Krit. Selektor muške ekipe biće velemajstor i FIDE senior trener Branko Tadić, dok će ulogu selektora ženskog tima i dalje obavljati velemajstor Branko Damljanović. Selektori imaju obavezu da do 31. jula saopšte članove ekipa (bez rasporeda po tablama), a do sledeće sednice UO (sredinom avgusta) predlože plan priprema.

/10. jul 2017/
POSLE ZAVRŠETKA EKIPNOG PRVENSTVA ZA VETERANE SVI JEDNOGLASNI: ODLIČNI USLOVI I ORGANIZACIJA
Posle svečanog zatvaranja Ekipnog prvenstva Evrope za veterane, nedavno održanog u Novom Sadu, organizatori su zamolili neke igrače da iznesu svoje utiske o samom turniru, boravku u Novom Sadu, uslovima za igru i nivou organizacije.
Opširnije >>>
/03. jul 2017/
SRBIJI PRVO "VETERANSKO" ZLATO
Prvo učešće ekipe Srbije na nekom zvaničnom ekipnom veteranskom prvenstvu Evrope ili sveta donelo je i prvu zlatnu medalju. Ekipa Srbije postala je prvak Evrope u sekciji "50+" na upravo završenom Ekipnom prvenstvu Evrope za veterane u Novom Sadu. Titulu su doneli velemajstori Miloš Pavlović, Goran M. Todorović, Siniša Dražić i Nenad Ristić i internacionalni majstor Zoran Arsović, pod vođstvom selektora Milana Božića.
Opširnije >>>
/31. maj 2017/
KALENDAR ŠAHOVSKOG SAVEZA SRBIJE U SLICI I REČI
Krajem protekle sedmice i organizacijom 4. "Kupa Svetozara Gligorića" završen je priod izuzetno bogat događajima iz nacionalnog kalendara Šahovskog saveza Srbije. Naime, od 23. marta do 28. maja održano je šest takmičenja iz Kalendara ŠSS za 2017. godinu. Ukoliko se uzme u obzir da je Polufinale prvenstva Srbije za muškarce i žene održano u januaru, preostalo je još samo da se održi Prva liga Srbije za muškarce i žene. Opširnije >>>
/28. maj 2017/
ŠAHISTI "JUGOVIĆA" POBEDNICI KUPA "SVETOZAR GLIGORIĆ"
Šahisti "Jugovića" iz Kaća uverljivo i zasluženo osvojili su 4. "Kup Svetozara Gligorića". Ekipa predvođena reprezentativcem Milošem Perunovićem u prva četiri kola ubedljivo je i bez izgubljene partije savladala svoje protivnike, pa je "Crvena zvezda" miroljubivom ponudom verovatno izbegla sličnu sudbinu u poslednjem kolu. Nerešenim ishodom Kaćani su obezbedili trofej, ali Beograđanima to nije bilo dovoljno da se domognu medalje.
Opširnije >>> .
/18. maj 2017/
PRILOG NA RTS O PRVENSTVU UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA
Jutarnji program Radio-televizije Srbije emitovao je prilog novinara i šahiste Marka Maksimovića sa nedavno održanog Republičkog prvenstva osnovnih škola, koje je održano u OŠ "Dragan Lukić" na Novom Beogradu.
Prilog možete pogledati na sledećem linku >>>

/14. maj 2017/
Devojčice OŠ "Ilija Garašanin" i dečaci OŠ "Milan Đ. Milićević" iz Beograda doneli svojim školama titule najboljih u Srbiji
Drugi dan Republičkog prvenstva učesnika osnovnih škola bio je predviđen za ekipno takmičenje. Nastupilo je 17 ekipa u konkurenciji devojčica i 20 ekipa u konkurenciji dečaka. Jovana Srdanović i Mlađana Ristić maksimalnim rezultatima pobedile su sve protivnice i uverljivo i zasluženo osvojile titulu prvaka za svoju školu - OŠ "Ilija Garašannin" iz Grocke. Drugo mesto pripalo je devojčicama iz OŠ "Javko Veselinović", takođe iz Beograda, a treće mesto OŠ "Kralj Aleksandar I" iz Požarevca. Stefan Tadić sa 6 poena iz 7 partija i Ivan Veličkovski sa maksimalnih 7 iz 7 predvodili su ekipu Osnovne škole "Milan Đ. Milićević" do 1. mesta. I ostale dve medalje pripale su učenicima beogradskih škola - drugi su bili domaćini iz OŠ "Dragan Lukić", a treći - OŠ "Jovan Sterija Popović".
Opširnije >>>

/13. maj 2017/
Na republičkom takmičenju učenika osnovnih škola učestvovalo 437 takmičara
U Osnovnoj školi "Dragan Lukić" na Novom Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, a u organizaciji Šahovskog saveza Srbije, održano je Pojedinačno republičko prvenstvo učesnika osnovnih škola za školsku 2016/2017. godinu. Ovo takmičenje bilo je finale ciklusa koji je počeo u januaru školskim takmičenjima, a nastavio se opštinskim i okružnim nadmetanjima učesnika. Šahovska orglica Srbije bila je na Bežanijskoj kosi nanizana sa 437 bisera, kojima su na otvaranju svi govornici poručili: "Danas ste svi Vi pobednici!" Naime, toliko je učesnika iz svih okruga Srbije nastupilo u osam kategorija, što predstavlja izvanredan odziv od preko 80% onih koji su se kvalifikovali za republičko finale.
Opširnije >>>

/03. maj 2017/
Jovana Srdanović i Pavle Dimić najbolji juniori Srbije
Dramatičan finiš u uzbudljivom poslednjem kolu odredio je pobednike i nosioce medalja na Pojedinačnom omladinskom prvenstvu Srbije u muškoj i ženskoj konkurenciji. Pobedom nad jednim od glavnih rivala Mihajlom Radovanovićem, Pavle Dimić suvereno i zasluženo osvojio je prvo mesto u kategoriji omladinaca, dok je pobedom nad Katarinom Ostojić isti plasman kod omladinki ostvarila Jovana Srdanović. Opširnije >>>
OMLADINCI
OMLADINKE
/28. april 2017/
POČELO OMLADINSKO PRVENSTVO SRBIJE
U prostorijama Šahovskog kluba "Radnički" počelo je Pojedinačno omladinsko prvenstvo Srbije u muškoj i ženskoj konkurenciji. U prisustvu predstavnika Šahovskog saveza Srbije, Beograda i Sportskog saveza Zvezdare, takmičenje je prigodnim obraćanjem otvorio internacionalni majstor Ivan Marinković, predsednik Šahovskog saveza Beograda. Opširnije >>>
REZULTATI
/11. april 2017/
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio učesnike i organizatore 11. kadetskog festivala ŠSS
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom posetio je učesnike i organizatore 11. kadetskog festivala Šahovskog saveza Srbije. Kao ljubitelj šaha, tokom posete, predsednik Nikolić uverio se u izvanredne uslove za takmičenje mladih nada srpskog šaha, a posle zajedničkog fotografisanja, zadržao se u dužem razgovoru sa najmlađima i strpljivo odgovarao na njihova brojna pitanja. Video zapis o poseti predsednika Serbije Tomislava Nikolića možete pogledati ovde >>>.
/11. april 2017/
Uz pesme i igre KUD "Abrašević" počelo kadetsko prvenstvo Srbije
U Plavoj sali kongresnog centra hotela "Šumarice" u Kragujevcu, svečano je otvorena centralna manifestacija 11. kadetskog festivala ŠSS - Kadetsko prvenstvo Srbije. Na ovom takmičenju učestvuje 206 mladih šahista iz svih krajeva Srbije, koji se takmiče u 6 uzrasnih kategorija kod dečaka i devojčica. Takmičenje je prigodnim obraćanjem otvorio v.d. predsednika Šahovskog saveza Srbije, a za pravo uživanje takmičara i njihovih pratilaca pobrinulo se kulturno-umetničko društvo "Abrašević".
Video zapis svečanog otvaranja možete pogledati ovde >>>.

/06. april 2017/
ADELA VELIKIĆ ŠAMPIONKA SRBIJE I NOVI INTERNACIONALNI MAJSTOR, TITULE IM I MARINI GAJČIN I LENI MILADINOVIĆ, A DRUGA NORMA JOVANI MILOŠEVIĆ
11. pojedinačno prvenstvo Srbije za šahistkinje možda se neće pamtiti kao najjače ili najkvalitetnije, ali svakako će se pamtiti kao velika prekretnica u karijerama mladih i talentovanih šahistkinja, a pre svega Adele Velikić. Reprezentativki Srbije posle remija sa Irinom Čoluškinom u poslednjem, 9 kolu, zasluženo je pripala titula prvakinje Srbije za 2017. godinu. Uz titulu, stigla je i nagrada u vidu treće i završne norme za titulu internacionalnog majstora.
Na lepom završetku najvažnijeg takmičenja objavljeno je da su takođe treću i završnu normu osvojile i Marina Gajčin, koja je ovo priznanje osvojila kao prvi poklon za 16 rođendan (8. aprila) i Lena Miladinović pobedom nad Sandrom Đukić u poslednjem kolu. Vicešampionka Srbije Jovana Milošević, svakako najprijatnije iznenađenje Šampionata, osvojila je drugu normu za titulu internacionalnog majstora i nema sumnje da će i ona ubrzo ispuniti treći uslov.

Opširnije >>>
/31. mart 2017/
PETA TITULA ZA IVANA IVANIŠEVIĆA
Uzbudljivim partijama devetog kola završilo se 11. pojedinačno prvenstvo Srbije u šahu za muškarce. Oba konkurenta za titulu (Ivan Ivanišević i Robert Markuš) dobili su svoje partije i podelili čelnu poziciju sa 6,5 poena iz 8 odigranih partija. Obojici je pripala novčana nagrada u iznosu od 165.000 dinara, ali su počasti i zvanje prvaka Srbije za 2017. godinu pripali Ivanu Ivaniševiću, zbog boljih dodatnih kriterijuma. Treće mesto zauzeo je Miloš Perunović, tako da je i on, pored pomenute dvojice takmičara, obezbedio plasman za sledeći Šampionat.
Opširnije >>>
/29. mart 2017/
SVEČANO OTVORENO 11. POJEDINAČNO PRVENSTVO SRBIJE U ŠAHU ZA ŽENE 2017
U prisustvu većeg broja ljubitelja drevne igre, u prostorijama Zemunskog šahovskog kluba svečano je otvoreno 11. pojedinačno prvenstvo Srbije za šahistkinje. Prisutne je prvo pozdravio Zvezdan Babović, predsednik Zemunskog šahovskog kluba, koji je poželeo učesnicama da se u prostorijama kluba velike tradicije osećaju kao u svojoj kući. Šampionat je proglasio otvorenim Ratko Pižurica, v.d. predsednika Šahovskog saveza Srbije.
Partije prvog kola sa zanimanjem su pratili članovi UO ŠSS i članovi uprave kluba domaćina. Domaćin je, u okviru mogućnosti koje pružaju prostorije u Zemunu, priredio mogućnost posetiocima da partije šampionata prate putem video-projekcije.
Opširnije >>>
 
Turniri u
Srbiji
Srebrno jezero 2018
/17-24.6.2018/
Srebrno jezero

 
 
 
 

ZAVRŠENI

 
12. Kadetski festival ŠSS
za 2018.

30.3-8.4.2017.
Novi Sad

 
 

Polufinale prvenstva Srbije 2018
16-22.2.2018.
Ečka, Zrenjanin

 
Otvoreno prvenstvo Paraćina 2018
/30.01-4.2.2018/
Paraćin

 
 
 

Prva liga Srbije u šahu
za žene 2017.

1 - 11.9.2017.
Novi Sad

 
4. KUP SVETOZARA GLIGORIĆA
25-28.5.2017.
Novi Banovci

 
11. Kadetski festival ŠSS
za 2017.

8-17.5.2017.
Kragujevac

 
49. Medjunarodni velemajstorski turnir šahistkinja
(8. martovski)
/03-11.03.2017/
Beograd

 
 
 
 

Otvoreno prvenstvo Srbije 2016
6 - 13.11.2016.
Novi Sad

 
 

Prva liga Srbije u šahu
za muškarce 2016.

22.9 - 2.10.2016.
Kragujevac

Prva liga Srbije u šahu
za žene 2016.

22.9 - 2.10.2016.
Kragujevac

Prva liga Centralne Srbije 2016
/10-18.09.2016/
Kragujevac


 
 
 
10. Kadetski festival ŠSS
za 2016.

30.04-8.5.2016.
Kragujevac

 
Polufinale Šampionata Srbije za 2016 (žensko)
21-29.03.2016
Novi Beograd
ŠK "RAD"

Polufinale Šampionata Srbije za 2016 (muško)
21-29.03.2016
Beograd
Hotel "Slavija"

 

Prva liga Srbije u šahu
za muškarce 2015.

20 - 30.08.2015.
Kragujevac

Prva liga Srbije u šahu
za žene 2015.

20 - 30.08.2015
Novi Sad

 
 
 
 
 
 
 
47. Medjunarodni velemajstorski turnir šahistkinja
(8. martovski)
/03-11.03.2015/
Beograd
 

Kup "Svetozara Gligorića" 2014.
06-12.12.2014
Kragujevac


 
 
28. TROFEJ BEOGRADA 2014
24.11-02.12.2014
Beograd, Rakovica

chess-results
 
 
Prva liga Centralne Srbije 2014
/13-21.09.2014/
Kraljevo


 

Prva liga Srbije u šahu
za muškarce i žene 2014.

30.08-09.09.2014
Palić

PARTIJE UŽIVO

 
 
Međunarodno prvenstvo Centralne Srbije
04.07-11.07.2014
Paraćin

 
 
 
 
 
46. Medjunarodni velemajstorski turnir šahistkinja
(8. martovski)
/03-11.03.2014/
Beograd
 
Kadetski festival ŠS CS
14-17.02.2014
Vrnjačka Banja

 
27. TROFEJ BEOGRADA 2013
24.11-02.12.2013
Obrenovac


chess-results
Prva liga Centralne Srbije 2013
/13-22.09.2013/
Kragujevac


Pojedinačno prvenstvo Evrope za žene
22.07-04.08.2013
Beograd

Međunarodno prvenstvo centralne Srbije
05.07-12.07.2013
Paraćin

45. velemajstorski turnir šahistkinja
(8. martovski)
/03-10.03.2013/
Beograd
Otvoreno
pojedinačno prvenstvo CS

18-24.02.2013
Požarevac


Turniri u inostranstvu

Amatersko prvenstvo Evrope 2018
13-21.06.2018.
Nikšić

 

Letnji šahovski kamp 2018
23-28.07.2018.
Maribor

21. Memorial Pirca "Open Maribor 2018"
30.07-05.08.2018.
Maribor

21. Memorial Pirca "GM i IM turniri 2018"
30.07-05.08.2018.
Maribor

 
ZAVRŠENI
 

European Individual Women Chess Championship 2018
7-20.04.2018.
Visoke Tatry, Slovakia

 

KARPOS OPEN 2018
24-31.03.2018.
Skoplje

 

International Chess Tornament
40 YEARS "White Tower"

2-8.01.2018.
Thessaloniki, Greece

 

Regulations
RAPID
- BLITZ

14-18.12.2017.
Katowice, Poland

 
 

European Team Chess Championship 2017
27.10-07.11.2017.
Hersonissos Crete, Greece

 
 
 
 
 

European Youth Team Chess Championship 2017
16-24.08.2017.
Rymanow Zdroj, Poland

 

TRAVNIK OPEN 2017
26-30.07.2017.
Travnik

 

ALBENA CHESS FESTIVAL 2017
17-25.06.2017.
Albena, Bulgaria

 

SLOVENSKO BRATSTVO 2017
9-13.06.2017.
Banja Dvorovi

 
 
 

ChessBomb Tour
06.05.2017.
Sofia, Bulgaria

 
 
 
 
 

16th PRAGUE OPEN 2017
13-20.01.2017
Prague, CZE

MARIENBAD OPEN 2017
21-28.01.2017
Marianske Lazne, CZE

LIBEREC OPEN 2017
25.02-04.03.2017
Liberec, CZE

 
 

FIDE World Youth Chess Champ. 2016 (U8, 10, 12)
18-31.10.2016
Batumi, GEORGIA

 

FIDE World Youth Chess Champ. 2016 (U14, 16, 18)
20.09-4.10.2016
Khanty Mansiysk, RUSSIA

 

42nd Chess Olympiad 2016
01-14.09.2016
Baku, AZE

 

European Youth Chess Champ. 2016
17-28.08.2016
Prague, CZE

 

World Junior Chess Championship
7-22.08.2016
Bhubaneswar, IND

 

World Youth U16 Chess Olympiad 2016
21-30.07.2016
Poprad-Tatry, SVK

 
EUROPEAN INDIVIDUAL WOMEN`S CHESS CHAMP 2016
26.5-8.6.2016
Mamai, Romania
 

35th Zalakaros Chess Festival 2016
27.05-04.06.2016
Zalakaros, HUN

 

46th Internat. Chess Tournam.
BOSNA 2016

28.05-03.06.2016
Sarajevo

 
International Open Tournam. CETINJE 2016
04-10.05.2016
Cetinje, Crna Gora
 
Altibox Norway Chess 2016
18-30.04.2016
Stavanger, NOR

 
 

FIDE World Chess Candidates Tournament
2016

10-30.03.2016
Moscow, Russia

 

European Team Championship 2015
12-22.11.2015
Islands

SRB u Reykjaviku
 

World Youth & Cadets Chess Championship
24.10-06.11.2015
Porto-Caras

SRB u Porto Carasu
 
SRB u Poreču
 

FIDE World Junior U20 Championship
1-16.09.2015
Khanty-Mansiysk

 
 

45th Internat. Chess Tournam.
BOSNA 2015

30.05-05.06.2015
Sarajevo

 
EUROPEAN INDIVIDUAL WOMEN`S CHESS CHAMP 2015
18-31.05.2015
Chakvi, Goergia
 
Međunarodni Open turnir PETROVAC 2015
8-14.05.2015.
Petrovac, CG
 
AEROFLOT OPEN 2015
26.03-06.04.2015
Moscow, Russia
 
 
 
EUROPEAN INDIVIDUAL CHESS CHAMP 2015
23.02-09.03.2015
Jerusalem, Israel
 
13-19.02.2015
Zurich, Swiss

 
GEORGI TRINGOV MEMORIAL 2014
01.02-08.02.2015
Plovdiv, Bulgaria
 
MOSCOW OPEN 2015
29.01-09.02.2015
Moscow, Russia
 
Tradewise
Gibraltar Chess Festival 2015

26.01-05.02.2015
Gibralatar

 
Tata Steel Chess Festival
09-25.01.2015
Wijk aan Zee

 
 
Qatar Masters Open 2014
25.11-05.12.2014
Qatar


 
 
PRVENSTVO EVROPE ZA KADETE 2014
18-29.10.2014
Batumi, GEO

 
OMLADINSKO PRVENSTVO SVETA 2014
05-20.10.2014
Pune, IND

 
PRVENSTVO SVETA ZA KADETE 2014
19-30.09.2014
Durban, RSA

 
VAŽNA OBAVEŠTENJA
 
Statut ŠSS
preuzmi
(pdf format) >>>
12.02.2017.
 
Pravilnik o registraciji
preuzmi >>>
Pravilnik o takmičenjima
preuzmi >>>
Opšti pravilnik
preuzmi >>>
Pravilnik o sudijama
preuzmi >>>
Disciplinski pravilnik
preuzmi >>>
 
ZAKON O SPORTU
Pravilnici >>>
 
Najnovija
FIDE pravila šaha

preuzmi
(word format) >>>

 

ODLUKA
o visini članarina, kotizacija i taksi za klubove i igrače postupku njihove naplate i odredjivanju njihovih korisnika
dalje >>>