Prvenstvo sveta za kadete 2019 (U8-U12)
Weifang (Kina), 21. avgust - 1. septebmar 2019.
 
 
SRBIJA U WEIFANGU
ZVANIČNI SAJT PRVENSTVA
 
 
 
 
 
 

Piše: IM Mladen Milenković

/01. septbembar 2019/
Završeno svetsko prvenstvo u Kini
Posle 11 odigranih kola naše predstavnice Hana Denić (G12) i Ivana Jovanović (G8) bile su dobre shodno svom renomeu.
Hana Denić je osvojila 6,5/11 i stiče se utisak da je mogla mnogo bolje. Partija koja je bila prelomna i za viši plasman i za samopouzdanje je partija iz 9. kola kada Hana nije realizovala veliku prednost.
Ivana Jovanović je osvojila 5/11 i pobedama u poslednja dva kola pokazala da može i da je spremna za najveću svetsku smotru mladih šahista.
Poenta ovog takmičenja i jednoj i drugoj šahistkinji je da pored nezaboravnog iskustva iz Kine shvate da je samo rad pobeda na duge staze, što su i same mogle videti trijumfom posebno kineskih mladih šahista koji su uz pomoć države otvorili veliki broj šahovskih akademija u poslednje dve godine.

/30. avgust 2019/
Deveto kolo
U 9. kolu naše reprezentativke su igrale protiv kineskih igračica. U (G8) Jovanović Ivana je izgubila svoju partiju od Wu Ruoyi. Po njenim rečima zapala je i u slabiju poziciju i u vremensku oskudicu tako da drugi rezultat nije bio ni blizu. U (G12) Denic Hana je remizirala partiju protiv Sun Chen. Pošto je bio "live" prenos svi smo u nekom 40. potezu očekivali Haninu pobedu imala je damu za topa i lovca i dobre šanse za ceo poen, medjutim zapala je u cajtnot i serijom nepreciznih poteza dozvolila protivnici remi. Hana je bila veoma nervozna posle partije jer je znala da je negde ispustila pobedu. Medjutim šta reći nego napred devojke u poslednja 2 kola. Važna napomena za ljubitelje šaha u Srbiji je da Hana sutra igra na10. tabli i da je možemo ponovo uživo pratiti.

/29. avgust 2019/
Osmo kolo
Ponovo polovičan učinak. Jovanović Ivana (G8) izgubila je partiju od Indijke Samaire Jain i stiče se utisak u remi poziciji. Ovo je plaćen danak neiskustvu u relativno brzim povlačenjem poteza u momentu kad se lomi partija. Naša druga reprezentativka Hana Denić (G12) je pobedila Poljakinju Szopa Emiliu i uhvatila priključak za vodećima tj. top 10. Nadajmo se da će nastaviti pobednički niz i da je već sutra gledamo u "live"prenosu.

/28. avgust 2019/
Sedmo kolo
Konačno odlična vest iz daleke Kine. Obe naše reprezentativke su dobile svoje partije što se nije desilo od početka Šampionata. Očigledno da im je predah (slobodan dan) lepo prijao. Treba reći da je naša delegacija posetila stari grad Cin Djo i naravno sve znamenitosti stare Kine, posebno je zanimljiv deo sa kineskim zidom.
Prvo je pobedila Jovanović Ivana (G8) protivnicu iz USA Routman Kesley i nagovestila potpuni pogodak naše selekcije. Potom je pobedila Denić Hana (G12) protivnicu iz Gruzije Macharashvili Anu i donela dosad najveću radost u našoj delegaciji.
Moje lično mišljenje da su se naše predstavnice potpuno opustile i da će nas u drugoj polovini turnira više radovati. Trenutno Ivana ima 3/7, a Hana 4/7 što pokazuje da pored dosta propuštenih šansi imamo dobre predstavnike na prvenstvu sveta.

/26. avgust 2019/
Šesto kolo
U 6. kolu naša mladja predstavnica Jovanović Ivana (G8)se sastala sa Reprezentativkom Kine Bai Xueyao, a Denić Hana sa naturalizovanom Amerikankom poreklom iz Kine Zhang Ellie. Posle duge borbe desio se najgori scenario po nas Ivana pravi previd i gubi svoju dobro igranu partiju a Hana kasnije sa pešakom više pravi takodje grub previd i gubi. Posle ovog kola je slobodan dan i siguran sam da će ga naša delegacija dobro iskoristiti, a takmičarke nastaviti sa boljim igrama i rezultatom.

/25. avgust 2019/
Peto kolo
Naše predstavnice polovične, prvo je Jovanović Ivana (G8) pobedila svoju protivnicu Tsatsiashvili Mariam iz Gruzije, a Denić Hana imala veoma dobru i izglednu poziciju protiv Wang Xiyue iz Kine. Nadali smo se najboljem i u 4. satu igre Hana je napravila previd i izgubila. Šta reći nego da će biti bolje u narednim kolima, a moj utisak je da su se takmičarke potpuno adaptirale na sredinu i da će u nastavku pruziti sigurniju igru.

/24. avgust 2019/
Četvrto kolo
U 4. kolu naše predstavnice opet polovično. Mlada Jovanović Ivana (G8) posle grubog previda je predala partiju vrlo brzo. Važno je reći da Ivana nije izgubila pobednički duh i da ovim skuplja veoma dragoceno iskustvo. Njena protivnica Indijka Abhishree Deepu mogla je reći samo hvala nenadanom poklonu.
Naša druga predstavnica Denić Hana (G12) je u strašnom napadu razorila svoju protivnicu iz Vijetnama Vu My Linh i uhvatila priključak za vodećim. Hana ima 3/4 i došla je do partije na 7. stolu čime ulazi u "live" prenos što znači da je sutra možemo svi uživo pratiti. Hana pokazuje svoj borbeni duh iz kola u kolo i možemo puno očekivati od nje.

/23. avgust 2019/
Treće kolo
U trećem kolu na prvenstvu Sveta za mlade opet polovično. U grupi (G8) mlada Jovanović Ivana je izgubila ali sa velikim samopouzdanjem nastavlja na najvećoj sceni mladih šahista. Druga naša predstavnica je relativno brzo pobedila s obzirom na ono što smo od nje navikli (sve partije oko 4 sata i duže). Nadamo se da će Hana veoma brzo ući u "live" prenos i tako moći svi u Srbiji uživo da prate zbivanja. Hana je uhvatila ritam i po prikazanom od nje se možemo nadati odličnom plasmanu.
U 4. kolu Hana se sastaje sa protivnicom iz Vijetnama Vu My Linh, a Ivana sa protivnicom iz Indije Abhishree Deepu. Poželimo našim reprezentativkama sreću i nadajmo se pobedama.

/22. avgust 2019/
Drugo kolo
U drugom kolu na kadetskom prvenstvu sveta naše predstavnice ostvarile su polovičan učinak. Denić Hana (G12) je pokazala da je jedan od najvećih boraca u mladim reprezentativnim selekcijama. Posle 5,5 sati igre u 97. potezu je slomila otpor rivalke i sa velikom nadom očekujemo njen visok plasman. Treba napomenuti da je na skoro završenom prvenstvu Evrope u Slovačkoj Hana osvojila 11. mesto. Naša druga predstavnica Jovanović Ivana (G8) je izgubila u veoma dobro vodjenoj partiji. Danak neiskustvu je presudio pa je Ivana izgubila u partiji koja se mogla i kontra završiti.

/21. avgust 2019/
Počelo Prvenstvo sveta za kadete u Kini
Posle veoma dugog puta od oko 18 sati sa pauzama i presedanjima naše predstavnice u prvom kolu su bile polovične. Denić Hana (G12) je izgubila partiju zapavši u vremensku oskudicu, dok je Jovanović Ivana (G8) napravila malu senzaciju i verovatno jedno od prvih većih iznenadjenja pobedivši nosioca broj 1. Ivana je igrala tako nadahnuto da su joj i preko velikog video bima GM Kobalia i GM Peng Zaozing komentarisali partiju. Posle veoma dugog putovanja nadamo se lepim vestima iz Kine gde je blizu 1000 ucesnika sa svih meridijana sveta!