Ekipno prvenstvo Evrope za juniore 2019
Pardubice (CZE), 11-27. jul 2019.
 
 
Muška reprezentacija Srbije do 18 godina
 
 

/17. jul 2019/
SRBIJA 5. MESTO
Završeno je Ekipno juniorsko prvenstvo Evrope u Češkoj. Naša ekipa je na kraju zauzela 5. mesto.
Šesto kolo smo igrali crnim figurama na prvoj tabli protiv Izraela. Ušli smo u meč nakon teškog poraza od Belorusije i odigrali odlično. Na prvoj tabli Ivić je izjednačio poziciju i sa miroljubivim Erenbergom sklopio remi. Radovanović je belima iz KIA prešao u pozicije zatvorene sicilijanke i odličnim napadom razmontirao odbranu Bronsteina. Budisavljević je cedio završnicu crnima i sa njegovom pobedom ekipa je stigla do dva boda. Omorjan je lepu poziciju završio remijem.
Poslednje, sedmo kolo smo igrali protiv vodeće reprezentacije na turniru, inače višestrukog pobednika istog takmičenja u zadnje vreme. Na prvoj i četvrtoj tabli sicijlijanke, na drugoj i treškoj KID. Ivić je prvi završio i doveo ekipu u vodjstvo. U varijante izmene, Budisavljević završava u remi završnici. Radovanović i Omorjan su imali problem nakon otvaranja i nažalost nisu uspeli da održe svoje pozicije. Nemačka je na kraju prva, a nama je pripalo peto mesto.

Piše: IM Novak Pezelj

 

/16. jul 2019/
SRBIJA - IZRAEL 3:1

 
 

/15. jul 2019/
BELORUSIJA - SRBIJA 3,5:0,5
Kao što svaki sportista zna, poraz je sastavni deo takmičenja. U meč smo možda ušli preopušteno, možda zato što smo bili očigledni favoriti po rejtingu.
Na prvoj tabli Ivić je prešao u nepovoljnu završnicu u pešačkoj strukturi iz Laskerove sicilijanke, pokušao je da nađe izjednačenje ali je propustio ključan momenat i dodatno narušio svoju poziciju.
Radovanović na drugoj tabli ulazi u remi rasplet bez šanse za nešto više. Omorjan i Budisavljević su imali lepe pozicije sa puno igre. Međutim, Omorjan propušta prilike i ulazi u izgubljenu završnicu. Prvi je oružje položio Ivić, a zatim i Omorjan. Budisavljević se najduže borio ali nakon izmene dama ni on nije imao šanse.
Težak poraz. Sada trebamo biti jaki i u sledeći meč ući sa novom energijom. Sledi meč sa Izraelom.

Piše: IM Novak Pezelj

 

/14. jul 2019/
JOŠ JEDNOM NEREŠENO 2:2
Četvrti dan na ekipnom juniorskom prvenstu u šahu počeo je remijem na drugoj tabli. Igrali smo protiv Austrije.
Mihajlo Radovanoić je kao crni izjednačio Horvathu i zbog redukovanog materijala pristao na remi. Dugo su se vodile borbe na preostale tri table.
Omorjan je svoj meč počeo pod pritiskom jer je njegov protivnik Morgunov "poznat" po tome da je koristio pomoć računara/telefona na prethodnim takmičenjima. Rano je napravio kiks iostao bez pešaka u otvaranju. Za to vreme je Ivić na prvoj tabli stezao obruč oko Blohbergera. Sa napredovanjem h pešaka mu je otvorio rokadu pa je oslabljenu poziciju crnog kralja iskoristio kako bi osvojio pešaka na daminom krilu. Mnogostruke pretnje i dalje napredovanje Ivićevih figura su bili neizdrživi za Austrijanca. Kratko posle toga i Omorjan je izgubio.
Pri nerešenom rezultatu, ostala je partija Budisavljevića za koju smo očekivali da će odlučiti meč u našu korist. Luka je odigrao sjajnu partiju, prošetao je protivničkog kralja. Svi smo očekivali da je pobeda blizu, ali na sreću protivnika Leischu se "namestio" večiti šah.
Srbija - Austrija 2:2. Nerešen rezultat i blago razočarenje zbog propuštene prilike. Nadamo se da ćemo sve to zaboraviti do jutra kada je na programu meč sa Belorusijom.

Piše: IM Novak Pezelj

 

/13. jul 2019/
POBEDA U TREĆEM KOLU PROTIV SLOVAČKE 2,5:1,5
Vreme u Pardubicama je prošarano, oblačno sa povremenom kišom. Idealno za šahovske bitke. Kada imamo priliku, prošetamo Chrudimskom ulicom do sale za igru.
U meč sa Slovačkom smo ušli sa pozitivnim stavom. Tražili smo priliku na svakoj tabli. Prvi je Mihajlo studijskom zamkom odveo Pechaca u nepoznato, te se ovaj potpuno dezorijetnisao i dok se snašao, već je bio spakovan u matnu mrežu.
Kako smo poveli, juniori su počeli da zatvaraju meč. Na preostale tri table smo imali bolje pozicije. Velimir Ivić je uštopao Gazika u Grinfeldu i posle serije izmena prihvatio ponudu remija.
Luka Budisavljević je imao pešaka više u raznobojcima ali bez realnih šansi da nadigra Haringa.
Nedostajao nam je još remi Omorjana koji je stigao posle 6+ sati igre sa upornim Sahidijem za konačan rezultat Srbija - Slovačka 2,5:1,5.
Danas igramo belima na prvoj tabli protiv Austrije.

Piše: IM Novak Pezelj

/12. jul 2019/
NEREŠENO SA POLJSKOM 2:2
Drugo kolo na Ekipnom prvenstvu Evrope do 18 godina donelo nam je prvi nerešen rezultat. Poljska je uspela da remizira, a nama ostaje žal za pobedom koju su svi u timu već videli.
Prva tabla naše reprezentacije igra sigurno. Velja Ivić je lako pobedio u sporednoj varijanti španske partije.
Nakon jučerašnjeg nesrećnog poraza Mihajlo Radovanović je briljirao u Najdorfu i time pokazao da poraz u prvom kolu nije uticao na njegovu igru.
Luka Budisavljević i Dejan Omorjan su imali padove u partiji koji su ih odveli u poraze. Luka je loše odigrao u završnici, a Dejan u središnjici.
Na kraju, borbeno 2:2 sa Poljskom. Sutra, u trećem kolu našu juniorsku reprezentaciju čeka meč sa Slovačkom.

 

/11. jul 2019/
POBEDA U PRVOM KOLU PROTIV ENGLESKE 2,5:1,5
Juniorska reprezentacija Srbije u sastavu Velimir Ivić, Mihajlo Radovanović, Luka Budisavljević i Dejan Omorjan, predvodjena selektorom Novakom Pezeljom, doputovala je 10. jula u večernjim satima u Padrubice na Ekipno prvenstvo Evrope do 18 godina.
U prvom kolu ostvarena je pobeda protiv Engleske rezultatom 2,5:1,5. Selektor Pezelj sumira učinak posle prvog kola:
"Prvi je završio Luka na trećoj tabli. Belima nije uspeo da probije Stone wall Grivea, pa se u jednakoj završnici partija završila remijem ponavljanjem poteza.
Na četvrtoj tabli, Dejan Omorjan se odlično snašao posle iznenadnog napada na kraljevom krilu. Moglo je da bude i gore po naš tim ali je u ključnom momentu Stoyanov napravio grešku, te ga je Dejan mirno odveo u završnicu sa par pešaka više i tako doneo vođstvo Srbiji.
Mihajlo Radovanoić je iz odličnog otvaranja došao do dobijene pozicije sa crnim figurama. Međutim, nije se najbolje snašao u taktici i nakon više propuštenih prilika, više ni sa čim nije bio zadovoljan. Na kraju, umoran od promašaja, prepustio je protivniku inicijativu što je ovaj iskoristio na najbolji način i izjednačio.
Velimir Ivić je na prvoj tabli u Benoniju nadigrao Willowa. Iako je dugo imao prednost, protivnik je nalazio načine i odolevao pod pritiskom. Na kraju je ipak popustio u dubokoj završnici za konačnih Srbija - Engleska 2,5:1,5.
Sutra je na programu 2. kolo i meč sa Poljskom.