PRIPREME MUŠKE REPREZENTACIJE SRBIJE ZA OLIMPIJADU

Beograd, 20-28. jul 2018.
 


Selektor muške reprezentacije Srbije Miodrag Perunović je u sklopu priprema za predstojeću šahovsku olimpijadu zakazao trening kamp u periodu 20-28. jul u hotelu "Srbija" u Beogradu.

Selektoru tokom priprema pomažu velemajstor Boban Bogosavljević a kamp svakodnevno obilazi i predsednik ŠSS Dušan Cogoljević.

Selektor Perunović je veoma zadovoljan uslovima u kojima se odvijaju pripreme i zalaganjem reprezentativaca: "Vrlo sam zadovoljan. Radimo izmedu 6 i 10 sati dnevno a atmosfera je fenomenalna. Možda nam je trebao taj prvi dan da malo uhvatimo ritam i da igrači shvate šta očekujem od njih, a onda smo krenuli da radimo punom parom."

"Radio sam na tome da podmladim sastav, tim je mlad, prosek godina je 23 a prosečan rejting je 2500. Mnogi su se pitali da li su ovi igrači dobar izbor, obzirom da nisu toliko aktivni na turnirima, međutim ja sam svakoga lepo saslušao i čuo argumente, ali moj stav je bio da ovi mladi igrači iako nisu profesionalci imaju bolje rejtinge od profesionalaca i da baš zato zaslužuju šansu. U trenutku kada prvih 8 sa rejting liste ne nastupa za nacionalni tim, po meni, kao selektoru, ovo je najadekvatnija ekipa."

Perunovic je takođe izrazio zadovoljstvo pristupom koji igrači imaju ovim pripremama: "Dobro podnose ovaj pakleni tempo koji sam nametnuo u radu."

"Uslovi za rad su nam fenomenalni, imamo dobru salu, osveženje a i osoblje hotela je uvek tu da nam pomogne. Takođe sam vrlo zadovoljan što je Boban Bogosavljević ovde sa nama, njegove analize i saveti su nam izuzetno dragoceni. Hvala mu što je izdvojio vreme da nam pomogne."

Milan Zajić je izjavio: "Za mene je velika čast i zadovoljstvo što sam dobio poziv da igram za reprezentaciju. Sada smo na pripremama, radimo ozbiljno sa našim selektorom koji se zaista maksimalno potrudio da nam pomogne da napredujemo. Mi smo zaista prezadovoljni i radom selektora i celom organizacijom kampa."

Zajic ne oseća pritisak pred debi za reprezentaciju: "Za nas je ovo jedan veliki izazov, verujem da niko od nas nije ni očekivao da ce nastupiti na olimpijadi, jer mi smo ipak dosta mladi. Biće možda pritiska ali sa druge strane ovo je jedna ogromna šansa da se dokažemo. Mi ćemo dati svoj maksimum i nadamo se da ćemo opravdati poverenje koje nam je ukazano."

Marko Nenezić o pozivu da igra za Srbiju na olimpijadi: "U prvi mah sam bio vrlo zbunjen tim pozivom jer je on došao potpuno neočekivano. Čitava ta situacija sa otkazom reprezentacije se desila u svega nekoliko dana, a ja sam se spremao za ispitni rok, i samo odjednom selektor je pozvao. Ja sam u jednom trenutku bio, kako da vam kažem, poprilično emotivno potresen, razmišljao sam da li je ovo uopšte moguće. Ja jesam planirao da se borim za mesto u reprezentaciji ali nikako nisam očekivao da se to desi u ovoj godini. možda u nekoj od narednih. Naravno, odmah sam prihvatio, čast je igrati za svoju zemlju. Samim tim, to će biti veliki izazov za mene, možda je ovo prilika da napravim neki proboj u šahu."

Nenezić je istakao fenomenalnu atmosferu u reprezentaciji: "Pripreme teku odlično, uveren sam da je naš selektor jedina osoba koja je u stanju da organizuje ovako kvalitetan rad. On je teoretski izuzetno spreman i veoma puno radi na atmosferi, što je po mom mišljenju jako bitno za ekipna takmičenja gde treba da se ponašamo kao prava ekipa a ne kao sklop pojedinaca gde će svako gledati svoj lični interes. Mislim da je ta hemija u ekipi izuzetno važna a selektor to dosta potencira. Pritom on insistira na radu i analizama, to je 7-8 sati dnevno efektivnog rada. Pravo da vam kažem, za sada izgleda da će to biti jedan jako dobar turnir za nas i jedan jako dobar nastup ove reprezentacije. To je moje mišljenje, možda sam malo subjektivan, ali zaista mi deluje kao da se sve kockice lepo slažu. Ja sam prezadovoljan u ovom trenutku."

Dušan Popović se vraća u reprezentaciju: "Igrao sam na olimpijadama u Torinu 2006. i Istanbulu 2012. godine, eto na svakih šest godina nastupam za Srbiju. Bio sam zatečen pozivom, kao i svi ostali. Svi smo otprilike znali koja je ekipa najpre pozvana da igra, ali desilo se to što se desilo, poziv je stigao do mene a ja nikada nisam odbio da igram za reprezentaciju."

"Ja sam se pripremama priključio u sredu jer sam igrao turnir u Holandiji. Atmosfera je vrhunska, svi uživamo u zajedničkom radu."

Na pitanje o osmočasovnom treningu svakog dana, Popović odgovara: "Odlično! Baš je onako kako sam očekivao i vrlo sam zadovoljan tempom. Već posle prvog dana sam osećao da mi je dosta pomogao rad sa ekipom."

Popović je spreman da zaigra na prvoj tabli: "Osećam mali pritisak, naravno. Kroz istoriju je pokazano da je vrlo malo naših igrača bilo uspešno na prvoj tabli. Međutim, ne plašim se ničega, daću sve od sebe pa šta bude."

   
   
   
   
         

 

 

.