Prvenstvo Evrope za mlade 2018
Riga (Latvia), 19-30. avgust 2018.
 
 
   
SRBIJA U RIGI
ZVANIČNI SAJT PRVENSTVA
 

/29. avgust 2018/
ZAVRŠENO KADETSKO PRVENSTVO EVROPE
Završili smo turnir u Rigi prelepom gradu na severu Evrope. Naši reprezentativci osvojili su u 9. kolu (9,5/18). Pre nego što kažem ko je šta uradio i ko je koji plasman ostvario zahvalio bih se igračima, šahovskom savezu Srbije na svemu što je uradio da mi igramo ovde, potom treneru Martić Ivanu koji je sve vreme zajedno sa mnom pripremao reprezentativce savetodavno i stručno bez čije pomoći bi bilo mnogo teže i svim trenerima u Srbiji koji su preko skype pripremali svoje učenike kao i roditeljima koji su doputovali u Rigu i bili fenomenalni (zajedno smo provodili 5 sati čekajući naše majstore).
Najmladja u našem timu Anastasija Vojinović (do 10 god) je pobedila (4,5/9) i pokazala da je veliki potencijal plasiravši se u sredini tabele (36 mesto), Emilija Lazović (do 12 god) je izgubila odbivši remi u zadnjem kolu i obzirom da je dugo bila bolesna njen plasman nije realan (3/9), Dakić Marta (do 12 god) izgubila poslednju partiju medjutim veći deo turnira igrala je u vrhu (5,5/9) osvojila 18. mesto i 40 rejting poena, Denić Hana (do 12 god) je naša najbolje plasirana šahistkinja (6/9) remijem u poslednjem kolu posle 5 sati igre zauzela je 13. mesto, Dimitrijević Andjela (do 14 god) i Djordjević Nevena (do 14 god) su izgubile u poslednjem kolu i plasirala se na 56. i 57. mestu sa (4/9), Srdanović Jovana (do16 god) je pobedila poslednje 2 partije i sa (5,5/9) zauzela 15. mesto, Nestorović Katarina (do 16god) je remizirala poslednju partiju i sa (5/9) zauzela 21. mesto, Gajčin Marina (do 18 god) je pobedila poslednju partiju i sa (5/9) zauzela 21. mesto i Simić Anja pobedom u poslednjem kolu sa (3/9) zauzela 58. mesto.
Kod dečaka Milanović Marko (do 10 god) pobedama u poslednje 3 partije (5,5/9) domogao se 35. mesta, Ljepić Andrej (do 10 god) najmladji u našem delu muškog tima remizirao je i sa (5/9) osvojio 48. mesto, Damjanović Vuk (do 12 god) pobedom u poslednjem kolu sa (6,5/9) osvojo 11. mesto i naš je najbolje plasirani reprezentativac, Ristić Luka (do 12 god) je pobedio poslednje 4 partije i sa (6/9) domogao se 21. mesta, Davidov Lazar izgubio u poslednjem kolu i sa (4/9) zauzeo 79. mesto, Tadić Stefan (do14 god) izgubio je poslednju partiju i sa (5,5/9) zauzeo je 24. mesto, Milošević Miloš (do 16 god) remijem u poslednjem kolu zauzeo je 45. mesto i Bilić Milanko (do 18 god) remijem u poslednjem kolu (4/9) zauzeo je 57. mesto i osvojio 42 rejting poena. Epilog svega je da smo pružili dobru i borbenu igru da možemo igrati sa svima pa čak i u nekim fazama partije konkurisati većim zemljama u kojima je šah nacionalni sport. Završiću izveštaje iz Rige time da je sistemski i analitičan rad jedino ono što pobedjuje sa nadom da ćemo na sledećem šampionatu biti bolji.
NAPRED SRBIJA!!!

/28. avgust 2018/
8. KOLO
Kao što smo se i nadali naši reprezentativci igraju sve bolje i bolje. U 8. kolu imali smo prolazno vreme (8/10) da bi na kraju skupili "samo" (10,5/18). Pobede kod devojaka ostvarile su Denić Hana (do 12 god) koja svojom četvrtom uzastopnom pobedom konkuriše za veoma visok plasman i približila se vodecima (5,5/8), Lazović Emilija (do 12 god), Srdanović Jovana (do 14 god) i Djordjević Nevena (do 14 god). Kod dečaka pobede su ostvarili Marković Marko (do 10 god) ostvarivši svoju drugu pobedu zaredom, Davidov Lazar (do 12 god) i Ristić Luka (do 12 god) trećom pobedom uzastopno. Remije kod devojaka su postigle Vojinović Anastasija (do 10 god), Dakić Marta (do 12 god) koja je igrala u live prenosu i imala potpuno dobijenu poziciju pa je verovatno ostala bez medalje (5,5/8) ali pobedom u poslednjem kolu izborila bi mesto u prvih 10 i Dimitrijević Andjela (do 14). Kod dečaka su remizirali Damjanović Vuk (do 12 god) upavši u veliki cajtnot sa pešakom više tako da i dalje ima velike šanse da se plasira u prvih 10 (5,5/8), Tadić Stefan (do 14 god) takodje (5,5/8) i veoma dobre šanse za prvih 10, Milošević Miloš (do 16 god) i Bilić Milanko (do 18 god). Posle slobodnog dana naši predstavnici igraju bolje što smo i očekivali, moram napomenuti na sastanku posle odigranog kola rekao sam im da igraju za reprezentaciju i da u poslednjem kolu zaborave za "salonske" remije tj. da igraju borbeno kao do sada. Nama ostaje jedino da im poželimo da pobede poslednje kolo i poprave svoje plasmane.

/27. avgust 2018/
7. KOLO
Naši predstavnici su bili malo bolji nego u prošlom kolu i osvojili (10/18). Približavamo se kraju šampionata i svaki poraz pada sve teže. Pobede u kategoriji devojaka ostvarile su Lazović Emilija (do 12 god) naš heroj koja ceo šampionat igra i protiv drugog protivnika tj. temperature, Denić Hana (do 12 god), treća pobeda za redom, Dakić Marta (do 12 god) koja ulazi u live prenos i sa (5/7) ima realne šanse za najviši plasman i Dimitrijević Andjela (do 14 god). Kod dečaka pobede su ostvarili Milanović Marko (do 10 god), Ristić Luka (do12 god), Milošević Miloš (do 16 god) i Bilić Milanko (do 18 god). Remizirale su kod devojaka Djordjević Nevena (do 14 god) i Srdanović Jovana (do 16 god), a kod dečaka Damjanović Vuk (do 12 god) i Tadić Stefan (do 14 god) zadržavši sa (5/7) veoma velike šanse za najviši plasman. Očekuje nas sama završnica šampionata gde se nadamo nekoj od medalja i stiče se utisak da nača selekcija igra dosta čvrstije i sigurnije.

/26. avgust 2018/
POBEDA KATARINE NESTOROVIĆ ZA RODJENDAN!
Posle slobodnog dana naši predstavnici su napravili (9,5/18). Igra je bila na zavidnom nivou medjutim rezultat je slab u odnosu na pozicije bilo je par grubih grešaka sa naše strane u skoro dobijenim pozicijama. Pobede kod devojaka su ostvarili Denić Hana (do 12 god), Nestorović Katarina (do 16 god) koja igra sve bolje i sa 3 pobede i 3 remija ima odličnu poziciju za veoma visok plasman i inače je sama sebi dala najlepši poklon za rodjendan pobedom i Marina Gajčin (do 18 god) koja se sa 4/6 probila u gornji deo tabele. Pobede kod dečaka su ostvarili Ljepić Andrej (do 10god) koji sa 3 uzastopne pobede i 3 remija pre toga ističe ozbiljnu kandidaturu za medalju, Ristić Luka (do 12 god), Damjanović Vuk (do 12 god) koji takodje sa 4,5/6 preferira na medalju, Tadić Stefan (do 14 god) posle jedinog poraza u prošlom kolu sa 4,5/6 vratio poljuljano samopouzdanje i sa veoma realnim šansama ulazi u kandidate za najviši plasman i Bilić Milanko (do 18 god). Remije su ostvarili Vojinović Anastasija (do 10 god), Davidov Lazar (do 12 god) i Milosević Miloš (do 16 god). Ostali naši predstavnici su izgubili izglednije neki čak i "potpuno" dobijene pozicije. Mogu reći da sam ponosan jer u 7. kolu imamo čak 4 live prenosa (ceo Svet može pratiti partije na chessbomb ili chess 24). Poželimo sreću našim predstavnicima u završnici šampionata jer će nam biti preko potrebna za naslov najboljih u Evropi.

/25. avgust 2018/
SLOBODAN DAN
Naša selekcija je na odličan način iskoristila slobodan dan koji nam je bio preko potreban. Igrači i roditelji su obišli mesto Jurmala tj. Baltičko more i učesnici, učesnice, selektor i trener su igrali fudbal na pesku u dimenziji odbojkaškog terena (nova disciplina!). Imali smo veliku sreću da tog dana bude i sajam old tajmera (starih automobila) tako da smo videli preko 200 starih automobila. Posle toga smo otišli kod Taljevog spomenika (8. prvak sveta u šahu), ostavili zastavu Srbije i slikali se uz osmeh i nadu da će njegov kombinatorni duh preći na nas. Moram istaći i sastanak održan pre (uoči slobodnog dana) gde sam istakao sve vrline i mane svih učesnika i način prevazilaženja raznoraznih blokada u toku partija kod svih učesnika ponaosob iz mog ugla. Uglavnom su se svi složili i sve sa ciljem osvajanja što većeg broja poena u nastavku turnira. Sve smo uradili što je bilo u našoj moći, odmorili se, ispričali i potpuno spremno očekujemo borbe za najviši plasman.

/24. avgust 2018/
5. KOLO
U 5. kolu prvenstva Evrope za kadete naši predstavnici su bili polovični (9/18). Ostaje žal za nekim veoma izglednim pozicijama medjutim cajtnot pred dodavanje 30 minuta (od 35 do 40 poteza) nam nije išao na ruku, uglavnom smo tada napravili greške tj. protivnici su nam bili koncentrisaniji. Pobede u 5. kolu kod devojaka su postigle Anastasija Vojinović (do 10 god), Denić Hana (do 12 god), Dakić Marta (do 12 god) koja iz kola u kolo igra sve bolje i pokazuje kandidaturu za veoma visok plasman, Dimitrijević Andjela (do 14 god) i Srdanović Jovana (do 16 god). Kod dečaka pobedu je ostvario samo Andrej Ljepić (do 10god) koji sa početnih 3 remija i 2 vezane pobede polako ulazi u vrh tabele gde mu je i mesto. Remije su postigli Djordjević Nevena (do 14 god), Nestorović Katarina (do 16 god) sačuvavši mesto u vrhu tabele ima 3 remija i 2 pobede, Gajčin Marina (do18 god), Milanović Marko (do 10 god) od koga očekujemo bolju igru u drugom delu turnira, Davidov Lazar (do 12god) i Milošević Miloš (do 16 god). Ostali naši predstavnici su izgubili svoje partije. Tadić Stefan (do 14 god) je imao odličnu poziciju i sa par nepreciznih poteza pred dodatak vremena doživeo prvi poraz i Damjanović Vuk (do 12 god) koji je takodje bio u live prenosu je doživeo svoj prvi poraz ne snašavši se dobro u oštroj varijanti Pirčeve odbrane. Vodja delegacije je motivisao našu selekciju u slučaju osvajanja više od 10 poena svi imaju sladolede, medjutim na žalost u ovom kolu mu je novčanik ostao netaknut što ne znači da će izdržati do kraja turnira. Atmosfera u timu je odlična. Sutra je slobodan dan koji će našoj selekciji doneti potreban mir i stabilnost za drugi deo turnira a i plan je poseta Taljevom grobu (8. prvak Sveta u šahu).

/23. avgust 2018/
STEFAN I VUK U VRHU TABELE
U 4 kolu naši igrači nisu bili na očekivanom nivou i napravili smo 8/18 prvi put ispod 50% poena. Bez obzira na sve verovatno da je dobro što je došao jedan ovakav dan u prvoj polovini turnira sa nadom da se više neće ponoviti. Još jedno priznanje Emiliji Lazović (do 12 god) koja je remizirala iako 4 dan igra sa temperaturom. Pobede su ostvarili Dakić Marta (do 12 god), Nestorović Katarina (do 16 god), Ljepić Andrej (do 12 god) posle 3 borbena remija konačno krenuo ka vrhu tabele, Damjanović Vuk (do 12 god) opet igravši 5 sati već nas je navikao na to, neka uvek bude tako i medalja je na pomolu i Tadić Stefan (do 14 god) koji je veoma sigurnom igrom pokazao kvalitet za najviše domete. Polovičan uspeh kod devojaka pored pravog malog borca Emilije postigle su i Djordjević Nevena (do 14 god) i Gajčin Marina i Simić Anja (do 18 god) i kod dečaka Milanović Marko i Davidov Lazar (do 12 god). Ostali naši predstavnici su izgubili uglavnom sa neverovatnim i nesvojstvenim grubim previdima. Mislim da se ovako kolo neće ponoviti i moram reći da su svi još ozbiljnije shvatili da je ovo Prvenstvo Evrope! Što se tiče borbe za visoki plasman još je rano ali ako se po jutru dan poznaje Damjanović Vuk (do 12 god) i Tadić Stefan (do 14 god) zasad su najviše pokazali i u vodećoj grupi igrača su sa po 3.5/4. Prosto sutra mora biti bolje siguran sam!!!

/22. avgust 2018/
BORBENO SA POLOVIČNIM UČINKOM
Počinju prave borbe, naši učesnici su imali polovičan rezultat tj. (9/18) i uvideli da razlika u rejtingu i nije toliko bitna već da su svi učesnici došli željni pobede i dobrog plasmana.
Prvo ću pohvaliti Emiliju Lazović (do 12 god) koja već treću partiju igra sa temperaturom i ne može da pruzi svoj maksimum, danas je remizirala. Naizmenično su se smenjivali porazi i pobede uz dosta remija. Bilo je tu i dosta suza ali sve to pruža najlepša igra na svetu. Pobede kod devojaka su ostvarili Dakić Marta (do 12 god), Nestorović Katarina (do 16 god) i Gajčin Marina (do 18 god) koja sve bolje igra posle neočekivanog i dosta bolnog poraza u prvom kolu. Kod dečaka pobedili su Damjanović Vuk (do 12 god) opet igravši više od 5 sati i Milošević Miloš (do 18 god) koji polako potvdjuje klasu. Remizirali su već pomenuta Emilija Lazović (do 12 god), Denić Hana (do 12 god), Djordjević Nevena (do 14 god), Srdanović Jovana (do 16 god), Simić Anja (do 18 god), Ljepić Andrej (do 10 god), Davidov Lazar (do 12 god) i Tadić Stefan (do 14 god). Izgubili su Vojinović Anastasija (do 10 god), Dimitrijević Andjela (do 14 god), Milanović Marko (do 10 god), Ristić Luka (do 12 god) igrajući na prvom stolu hrabro i odlučno (u jednom trenutku u partiji bio dosta bolji) protiv verovatno najvećeg favorita turnira u toj grupi i Bilić Milanko (do 18 god).
Ovo je bilo najborbenije kolo za naše predstavnike i pokazali su da mogu da se nose sa najboljima u Evropi i da ostankom po 5 sati u sali svaki ishod je moguć. Danas smo bili na 9/18 i nadamo se da će sutra biti bolje uz moram da napomenem dobar rad i lepo druženje u ekipi.

/21. avgust 2018/
STEFAN TADIĆ I LUKA RISTIĆ MAKSIMALNI
Na Evropskom kadetskom prvenstvu verovatno najborbernije kolo u istoriji naših selekcija, u 6 satu igre igrali smo 4 partije što dokazuje kvalitet i želju naših mladih da pokazu sve što umeju. Na kraju 2. kola opet plus uz dosta propuštenih prilika za još bolji rezultat. Ovoga puta (9,5/18). Trenutno najbolje plasirani su Stefan Tadić (do 14 god) i Luka Ristić (do 12 god) sa maksimalnim brojem poena, potom slede Vojinović Anastasija (do 10 god), Dimitrijevic Andjela (do 14 god), Srdanović Jovana (do 16 god), Milanović Marko (do 10god), Damjanović Vuk (do 12 god) koji je poslednji izašao iz sale sa po 1,5/2. Polovičan učinak imaju skoro svi ostali takmičari Denic Hana (do 12) koja je grubim previdom pri kraju 5 sata igre poražena od favorita za osvajanje prvenstva u verovatno dobijenoj poziciji, Dakić Marta (do 12 god), Djordjević Nevena (do 14 god), Nestorović Katarina (do 16god), Gajčin Marina i Simić Anja (do 18 god), Ljepić Andrej (do 10 god), Davidov Lazar (do 12 god), Bilić Milanko (do 18 god) i Milošević Miloš (do 16 god) koji nije iskoristio dobijenu topovsku završnicu protiv jakog igrača iz Danske (FM 2368). Valja istaći i to da se svi u delegaciji nadamo da će se naša mlada igračica Lazović Emilija (do 12 god) oporaviti pošto 2 kola igra pod temperaturom. Pozitivna energija u ekipi se oseća na svakom koraku i svi verujemo u uspeh a najnovija ideja mladih igrača da piscu ovih redova i treneru I. Martiću promene frizuru u slucaju osvajanja neke od medalja. Mora se reći da je naš odgovor u svakom slučaju bio pozitivan.

/20. avgust 2017/
PRVI DAN TAKMIČENJA
U prvom kolu prvenstva Evrope za kadete naši mladi kadeti su bili odlični. Znamo da je prvo kolo svakog turnira najteže zbog mnogih uslova ali naši mladi su pokazali kvalitet spremnost i borbenost za najjači turnir u njihovim kategorijama. Prvu radost donela nam je Vojinović Anastasija (do 10 godina), kasnije su se ređale pobede Marka Milanovića (do 10), potom Denić Hane (do 12), Dakić Marte (do 12), Dimitrijević Anđele (do 14), Davidov Lazara (do 12), Damjanović Vuka (do 12), Ristić Luka (do 12), Tadić Stefana (do 14) i Simić Anje (do 18). U ritmu ovih vaznih pobeda remiji posle 4 sata igre Nestorović Katarine (do 16), LJepić Andreja (do 10), Srdanović Jovane (do 16) i Milošević Miloša (do 16).
Da je šah sport i da ne može sve sa pobedama imamo i samo 4 nule na početku šampionata, Lazović Emilije (do 12), Gajčin Marine (do 18), Đorđević Nevene (do 14) i Bilić Milanka (do 18). Ako se po jutru dan poznaje ovo je odličan rezultat naših predstavnika (12/18) koji puno obećavaju i mogu reći da je energija u timu Srbije na najvišem mogućem nivou.