3. EVROPSKE UNIVERZITETSKE IGRE 2016
Zagreb - Rijeka, 12-25. jul 2016. (Šah, Zagreb, 12-15. jul 2016.)
 
 
   
Ženska reprezentacija
 
Ubrzani šah
 
Brzopotezni šah
Muška reprezentacija
 
Ubrzani šah
 
Brzopotezni šah
   
 

/16. јул 2016/

ПРЕГРШТ МЕДАЉА ЗА ШАХИСТЕ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

Загреб и Ријека, домаћини 3. Европских универзитетских игара, окупили су преко 5500 студената-спортиста који су се такмичили и још се такмиче у 23 спорта. Једна од дисциплина је и шах. Такмичења у овој древној игри су почела првог дана отварања игара и завршена су апсолутном доминацијом Универзитета из Русије, Јерменије и Србије.

Шахисти Универзитета у Београду вратили су се из Загреба са укупно шест одличја. Женска екипа у саставу Адела Великић и Јована Ерић постале су универзитетске шампионке европе у екипној конкуренцији. Друга је била екипа руског државног Урал Универзитета, а трећа екипа Универзитета у Љубљани. У категорији студената Владимир Луковић и Милош Станковић су освојили бронзану медаљу. Бољи су били велемајстори Габузјан и Адранасијан са Унивезитета за физику из Јеревана (Јерменија) и велемајстори Понкратов и Чигаев са Урал Универзитета (Русија).

У појединачној конкуренцији Адела Великић је дошла до једног злата. Она је освојила 7,5 поена, пола поена више од другопласиране рускиње Баире Кованове. Треће место и бронзана медаља је припала Јовани Ерић са 6,5 поена. Исти број поена као и Јована Ерић имала је и наша трећа представница Мила Жарковић али због лошијих додатних критеријума морала је да се задовољи четвртим местом.

Наши студенти у појединачној конкуренцији су такође били у врху табеле. Владимир Луковић са 6 поена је био пети, Милош Станковић седми са 5,5 колико је имао и Никола Несторовић на деветом месту. Прва три места освојили су Габузјан (Јерменија) са 8 поена, Андранасијан (Јерменија) и Чигајев (Русија) обојица са 6,5 поена.

Поред турнира у убрзаном шаху одигран је и брзопотезни турнир на коме су Адела Великић и Мила Жарковић заузеле друго и треће место. Победила је рускиња Анастасија Травкина.

Европске игре у Загребу су показале да наш универзитетски шах спада у сам врх универзитетског шаха у Европи и свету, у такмичарском и у организационом погледу. Наши студенти су редовни учесници свих најзначајнијих универзитетских такмичења са којих се не ретко враћају са медаљама. Подједнако важно је што на тим такмичењима својим изгледом, понашањем и резултатима које постижу, на једном високом академском нивоу представљају свој Универзитет, град и државу из које долазе. Поред богатог организационог живота на Универзитету чија је круна Трансатлантски куп Светозара Глигорића (интернет меч Универзитеа у Београду и Универзитета Тексас из Даласа) у плану је да се у наредном периоду конкурише и за домаћинство најзначајнијих међународних универзитетских такмичења.

Велику захвалност за овакву организацију и могућност да се такмичи универзитетски шах дугује шаховским пријатељима, донаторима и спонзорима.

- Универзитетски спортски савез Београда (проф. др Владимир Копривица и мр Стеван Шегрт),
- Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ (проф. др Бранко Ковачевић, бивши ректор Универзитета у Београду),
- Уникредит Банка Србија (Радоје Радовановић),
- Енергопројект Ентел из Дубаија (Неђељко Магазин),
- Енергопројект Консалтинг из Абу Дабија (Владимир Милошевић),
- Висока школа за пословну економију и предузетништво ПЕП из Београда (Душан Цогољевић),
- БАС (Миодраг Вукотић),
- Каисса Инвестмент (Ивана Вучићевић),
- Иван Вучковић,
- Каиса Комерц (Душан Секулић)

Наравно, хвала медијима на досадашњем и будућем извештавању (Владица Андрејић – Вечити шах, Марјан Ковачевић – Политика, Иван Радојевић и Игор Мраовић – Спортски журнал, Игор – Правда, Ненад Ружић – Спорт Индекс, Небојша Радосављевић...).

Небојша Баралић