14. Univerzitetsko prvenstvo sveta 2016
Abu Dabi, 8-16. april 2016.
 
 
   
Ženska reprezentacija
SRB statistika >>>
Muška reprezentacija
SRB statistika >>>
 

/18. април 2016/

ИМ Јован Тодоровић: Кратка анализа резултата из Абу Дабија!

На управо завршеном Светском студентском првенству екипа Србије вратила се без медаље и са три деобе 4. места, како екипно тако и у појединачним конкуренцијама.

Рекао бих да резултат представља релативан успех и покушаћу то да објасним, наравно потпуно из личног угла, онако како сам ја то видео и доживео на лицу места.

Опширније >>>

/15. април 2016/
Деобе четвртог места у све три категорије!
Завршено је 14. Универзитетско првенство света у шаху у Абу Дабију. Наша репрезентација је у све три категорије (мушкарци, жене и екипно) поделила четврто место! Тешко је описати какво је било расположење првих сат-два након завршетка партија. Срећом, добро расположење се брзо вратило али повремено излети понека „домаћа конструкција“ када се неком врати у сећање расплет партија последњег кола.
Марко Нензић је поделио 4-6. место и по додатним критеријумима био пети. Јована Ерић је на деоби 4-7. места, а по додатним критеријумима шест. Екипно смо опет на деоби 4-6. места али на крају шести.

Опширније >>>

/14. април 2016/
Реми Ненезића са Федосејевим. Сутра против водећег Габузјана за медаљу.
Велика борба на првом столу у осмом колу 14. Универзитетског првенства света у шаху. Састали су се наш Марко Ненезић (2486) и руски велемајстор Владимир Федосејев (2680) који је уједно и први фаворит турнира. После више од четири сата бескомпромисне борбе ривали су се договорили за реми у позицији са пешацима и разнобојним ловцима. Можда је Федосејев у једном тренутку партије имао благу предност али мала непрецизност је била довољна Ненезићу да поврати равнотежу и сигурно уведе партију у мирне воде. Овим ремијем остао је сам на трећем месту на табели и сутра ће опет водити беле фигуре, овога пута против јерменског велемајстора Габузјана (2593) који је победом против колеге из репрезентације избио на прво место табеле. Опширније >>>

/13. април 2016/
Шаховски гладијатор - Марко Ненезић! Србија тренутно пета.
Марко Ненезић је остварио и пету узастопну победу која га је довела на треће место после седам одиграних кола. У претпоследњем колу, као бели играће на првом столу против првог фаворита турнира, руског велемајстора Владимира Федосејева (2680). Данас су побеђени Пјотр Бродовски (Пољска), а затим и вм Мартин Петр (Чешка). Колико је тешко било говори податак да је последњи остао да игра на целом турниру у обе партије! Десет сати игре плус време проведено у припремама за партију. Са правом могу написати да Србија у Абу Дабију има шаховског гладијатора – Марка Ненезића (Расел Кроу)! Овде не постоје ледене купке за брзи опоравак које користе водећи тенисери али верујем да ће наш тренер Јован Тодоровић пронаћи начин да Марко буде спреман за сутрашњу партију. Опширније >>>

/12. април 2016/
Сунце, бетон и челик
У времену интернета чини нам се да можемо завирити у сваки кутак Земљине кугле, али ипак ништа не може да замени стварни осећај када се налазите на лицу места и када осетите пулс града, земље и људи око вас... Сунце које пржи ипак је подношљиво и за нас који смо дошли са предрасудама о могућности боравка ван климатизованих просторија. Мештани кажу да је сада најбоље време за боравак овде. Огроман људски труд претворио је делове пустиње у оазе бетона и челика, а понегде и у ретке зелене површине. Изгледа да је лакше створити небодер од травњака. Европском посетиоцу, па и оном са брдовитог Балкана, све изгледа као из неког футуристичког филма... На улицама се могу видети људи свих нација и боја (кажу да у Емиратима живи око 17% оних који су рођени овде), што овој земљи даје арому мултикултуралности. Љубазност и трговачки дух чине све хуманијим и топлијим (не мислим на температуру ваздуха) у односу на очекивања писца ових редова.

...

Човек никада не носи одговорност за крајњи резултат, то је у домену судбине и сплета околности. Одговорност се носи за труд и однос према борби. Када су у питању ови млади људи, не сумњам да ће свој део задатка испунити онако како је потребно, а ако нам судбина буде само мало наклоњена, очекујем да нам донесу и пуно спортске радости..
Опширније >>>

/11. април 2016/
Све боље игре наших студената. "Свечано отварање" на средини турнира
Како турнир одмиче наши студенти играју све боље. Прошло је време прилагођавања на нову средини и на тежак турнирски распоред. Пред слободан дан сви шест наших такмичара су у поново у правом такмичарском ритму. Препрођене су мање или веће кризе и поподневно коло је завршено без пораза што је јако битно за наставак такмичења.
...
Ми ћемо свечано отварање памтити по томе што је Србији указана посебна част јер је наша репрезентативка Мила Жарковић изабрана да носи заставу ФИСУ! Нашу заставу и натпис носили су Милоша Станковић и Лена Миладиновић.
Опширније >>>

/10. април 2016/
Другог дана половични учинци наших. Посета из Амбасаде Србије
Други дан такмичења на 14. Универзитетском првенству света у шаху био је изузетно садржајан. Поред тога што су се играла два кола у посету су нам дошли господин Милош Перишић, први човек Амбасаде Републике Србије у Уједињеним Арапским Емиратима и велемајстор Анђелија Стојановић, до прошле године и сама чланица универзитетске репрезентације Србије.
...
Јован Тодоровић: „Партија Поуркасијан – Ерић завршена је ремијем после велике борбе, а крајњим исходом може да буде задовољнија иранска представница, први фаворит турнира. Лена Миладиновић је против фаворизоване чехиње постигла изгледну позицију ..."
Опширније >>>

/9. април 2016/
Први дан такмичења – пет победа и један пораз
Данас, у поподневним сатима почело је такмичење на 14. Универзитетском првенству света у шаху у Абу Дабију. Учествује укупно 82 такмичара из 17 држава, од чега 48 у мушкој и 34 у женској конкуренцији. Представнике у обе конкуренције има 15 држава док су Непал и Уједињени Арапски Емирати заступљени само у конкуренцији студената.
...
Да је ово екипни меч морали би бити презадовољни резултатом 5:1. Овако, остаје доза горчине због тог јединог пораза. Времена до следеће партије нема много јер друго коло почиње сутра у 9.00 сати. Поподне од 17.00 одмах се игра и треће. Дупла кола (четврто и пето) се играју и трећег такмичарског дана, а између је још предвиђено свачано отварање.
Опширније >>>

 

/8. април 2016/
Најава – Дан пре путовања и први дан у Абу Дабију
Први циљ је испуњен! У тешким временима за шах (све мање или нимало спонзора), универзитетска репрезентација Србије је успела да настави континуитет учешћа на великим међународним униерзитетским такмичењима. Један од показатеља да култ универзитетске репрезентације Србије постоји и да игра битну улогу у нашем шаху.
...
Мушки део сачињавају интернационални мајстори Милош Рогановић, Марко Ненезић и Милош Станковић, а женски део екипе женски интернационални мајстори Јована Ерић и Мила Жарковић, те женски ФИДЕ мајстор Лена Миладиновић. Стручну бригу о нашим студентима водиће интернационални мајстор Јован Тодоровић, у својству тренера.
Опширније >>>