Simultanka velemajstora None Gaprindashvili
Politika, Beograd, 27. jul 2007.
 
DODIR LEGENDE

 

Izuzetna atmosfera na gostovanju višestruke svetske prvakinje None Gaprindašvili u "Politici"

Iako upriličeno u najkraćem roku, gostovanje None Gaprindašvili u "Politici" ostaće trajno u sećanju svima koji su pohitali da sretnu živu legendu Gruzije i svetskog šaha, a posebno grupi srećnih osnovaca koji su dobili priliku da igraju sa njom.

   
VM Nona Gaprindashivili
 
Organizatori i gošća
VM Nona Gaprindashivili na potezu

Dogadjaj je u organizaciji Zavoda za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja i "Politike" NM, zamišljen kao podrška uvodjenju šaha u srpske osnovne škole, a ličnost i karijera gošće bili su pravi magnet deci i njihovim roditeljima koji su uživo mogli da vide značaj velikih šampiona.

- Sada Srbija, ranije Jugoslavija, to je moja druga domovina. Gotovo pola veka sam provela igrajući ovde, od 1961. godine, u vreme kada je Jugoslavija bila najveći organizator šahovskih dogadjaja u svetu. Zato sam bila srcem vezana za Društvo srpsko - gruzijskog prijateljstva. Želim da se vaša država razvija, a ovoj deci - da postanu dobri ljudi - ispričala je Nona Gaprindašvili, obasuta poklonima i sitnim pažnjama sa svih strana.

U ime Zavoda za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja, Nebojša Baralić je uručio gošći knjigu o srpskoj kulturi, noćni urednik "Politike" Vladimir Mandić predao joj je faksimil prvog broja našeg lista, a Gruzijka Cisana Murusidze, reditelj u Narodnom pozorištu u Beogradu, knjigu o Svetom Savi. Na inicijativu Slobodanke Milivojević, kapitena ŠK "Goša" za koji je dugo igrala, Nona Gaprindašvili je ovde potpisala pristanak da bude proglašena za počasnog gradjanina Smederevske Palanke, a počasnu člansku kartu ŠK "Politika" i poklone firme "Caissa comerc" uručio joj je direktor našeg kluba Tomislav Cvetković.

 

   
U ime Zavoda
Nebojša Baralić predaje
Kulturnu riznicu Srbije
 
U ime Politike
Vladimir Mandić predaje
faksimil prve strane Politike
 
VM Nona Gaprindašvili
postaje počasni član
ŠK "Politike"
   
Poklon Caisse Comerc
predaje direktor ŠK Politike
Toma Cvetković
 
Nona Gaprindašvili
potpisuje potpisala pristanak
da bude proglašena za
počasnog gradjanina
Smederevske Palanke
 
Zemljakinja Gruzijka
Cisana Murusidze
poklanja knjigu o
Svetom Savi

 

Medju počasnim gostima bili su književnik Ljubomir Ršumović i velemajstor Milunka Lazarević čije je višedecenijsko prijateljstvo sa svetskom prvakinjom koju nije izazvala zbog jednoj odbijenog remija, bilo i zaslužno za ovaj dogadjaj.

     
VM Milunka Lazarević
i Ljubivoje Ršmumović
 
Pred početak simultanke
 

Bili su tu i
Rade Veljić (ŠK Partizan) i
Milorad Vukanović Mišel
(ŠK Studentski grad)

  Gordana Mitrović iz Zavoda
i Slobodanka Milivojević

 

Na kraju valja zabeležiti imena 15 beogradskih osnovaca koji su imali tu čast da igraju sa Nonom Gaprindašvili. Dakle, preko puta višestruke svetske prvakinje, prve žene sa titulom muškog velemajstora i doživotnim počasnim predsednikom Olimpijskog komiteta Gruzije, bili su: Miloš Resnik, Ilija Garić, Stefan Blagojević, Sofija Bečanović, Luka Galović, Ivana Svilar, Filip Canić, Ana Šalipur, Aleksa Srećković, Jana Nenadović, Mladen Rajković, Sara Vujanović, Viktor Bajrakatar, Sara Tvrdišić i Boris Pliško.

 

   
Učesnici simultanke
 
Spremni za igru
 
Sudija simultanke
Nebojša Baralić

 

Iako su svi izgubili, jer velika šampionka nije ni pomišljala da poklanja remije i čini ustupke, možda će nekog od njih ovako uzvišena atmosfera zauvek vezati za igru na 64 polja.

Marjan Kovačević
[objavljeno u Poitici: 28.07.2007.]

 

     
             
     
             
     
             
     
             

 


Politika, 26. jul 2007.
Nona Gaprindašvili sutra gost Politike

 

Legendarna šampionka igra simultanku u čast ulaska šaha u osnovne škole u Srbiji
 

Sutra od 20 časova gost "Politike" biće legendarna svetska prvakinja Nona Gaprindašvili. U Beograd je doputovala kao vodja gruzijske delegacije na EJOF-u, a simultankom protiv beogradskih osnovaca promovisaće ulazak drevne igre u srpske osnovne škole. Organizatori ovog nesvakidašnjeg gostovanja su Zavod za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije i "Politika".

Nona Gaprindašvili je prva žena u istoriji koja je osvojila titulu muškog velemajstora i time uzdrmala stavove o slabijem polu u igri vitezova i mudraca. U muškoj konkurencij bila je pobednik Turnira izazivača u Hestingsu, 1963/4, delila prvo mesto na Otvorenom turniru u Lon Pajnu, 1977. i pobedjivala na mnogim drugim takmičenjima.

Svetska šampionka postala je sa 20 godina i vladala neprekidno od 1962. do 1978. godine, kada joj je krunu preuzela sedamnaestogodišnja Gruzijka Maja Čiburdanidze. Kao šahovski, sportski i ljudski uzor, najzaslužnija je što se titula svetske prvakinje zadržala pune tri decenije u Gruziji. Od prvog samostalnog učešća na Olimpijadama, gruzijske šahistkinje su nastavile dominaciju tima SSSR sve do 1998. i početka ere Kineskinja.

O ogromnom ugledu koji Nona Gaprindašvili ima u Gruziji i svetu govore počasti koje je malo ko doživeo. Njeno ime nose klub i ulica u Tbilisiju, pehar koji se na olimpijadama dodeljuje zemlji sa najboljim ukupnim rezultatom u muškoj i ženskoj konkurenciji, čak i parfem i jedna baletska predstava posvećena uprvao njoj. Bila je dugogodišnji predsednik Olimpijskog komiteta Gruzije, a sada je doživotni počasni predsednik.

Bez sumnje, nema lepše preporuke najmladjima da se posvete drevnoj igri, od karijere koju je u šahu izgradila i počasti koje je doživela ova izuzetna gošća Beograda.

 

Marjan Kovačević