VM Ivan Ivanišević - pobednik 16. Open turnira u Kavali
Grčka, Kavala, 04-12. avgust 2007.
 
Sam prvi

 

VM Ivan Ivanišević

 

Trijumf Ivana Ivaniševića na 16. Kavala Openu podsetio je na neke ranije uspehe našeg šaha. U konkurenciji 145 igrača medju kojima je bilo 18 velemajstor i 20 internacionalnih majstora VM Ivan Ivanišević je osvojio 7,5 poena iz 9 kola i sam se našao na čelu tabele. Drugoplasirani grčki velemajstor Vasilios Kotronias zaostao je pola poena. Njihov duel u poslednjem kolu odlučio je pobednika turnira. Interensanto je da je na ovom turniru Ivanišević pobedio još dva grčka reprezentativca D. Mastrovasilisa i Halkijasa.

Odlično su prošli i ostali naši učesnici. Alisa Marić osvojila je trofej za treće mesto. Medju nagrađenima je bio i Danilo Milanović. U poslednje kolu savladao je državnu prvakinju Andjeliju Stojanović ne znajući da bi ona sa remijem osvojila normu za muškog internacionalnog majstora. Ovako je osvojena druga norma za ženskog velemajstora.

Učestvovali su još i Miloš Perunović, Veljko Jeremić, Slavoljub Marjanović, Siniša Dražić, Miroljub Jevtić, Josip Ašik...

 

Zvanični sajt turnira je http://www.chesskavala.gr/

 

 

Šahovski sajt www.chessdom.com objavio je intervju sa pobednikom turnira VM Ivanom Ivaniševićem koji zahvaljujući Goranu Uroševiću prenosimo u celosti.

- Zdravo Ivane, još jednom čestitke za odličan rezultat u Kavali. I ti i Kotronias ste odlični taktičari, kakav je bio tvoj plan za poslednje kolo?

Hvala! Nisam imao neki specijalan plan, želeo sam da izbegnem velike teoretske rasprave, ali bio sam spreman za borbu.


- Tvoj talenat je zasijao još na pionirskim prvenstvima Srbije početkom 90-ih. Šta te je privuklo šahu, kako si počeo da igraš?

Zanimljivo je da su u tom periodu govorili za mene da sam veliki talenat, ali ja sam samo jednom bio pionirski prvak Srbije! Šah mi je uvek bio jako zanimljiv, u porodici su igrali deda i tata, tako da sam se i ja spontano priključio. Kako sam počinjao, stalno su se otvarali neki novi putevi, išao sam u šahovsku školu na DIF-u i imao sjajnog trenera i pedagoga Petra Smederevca. Ne bih mogao da kažem neki odredjeni razlog šta me je privuklo, jednostavno od samih početaka nisam imao dilemu da bih trebao da igram šah!


- Ti si aktivan igrač već duže od jedne decenije. Da li primećuješ neke promene u srpskom šahu u tom periodu?

Tako je, počeo sam profesionalno da igram šah oko 96-te. Primećujem ogromne promene u šahu uopšte, pa naravno i kod nas. Kao prvo, kompjuteri su se tek tad pojavili. Danas svako može sa mnogo manje truda nego ranije da dodje do nekog nivoa! Svima su dostupne sve informacije. Što se tice srpskog šaha, meni i mojoj generaciji je mnogo značilo to što je Igor Miladinovic postao omladinski prvak sveta. Ja mislim da takve stvari dovode do stvaranja zdrave konkurencije, i stimulišu sve da idu napred. Posle toga su došle godine kriza i sankcija što je umnogome sprečilo ljude da napreduju. Medjutim, kada je prošlo par godina, pojavila se nova generacija 83-84.g, koja je po mom mišljenju odlična!


- Možemo li da se vratimo na staze stare slave iz doba Ljubojevića i Gligorića?

Mislim da imamo potencijal da se vratimo na staze stare slave, jedino što organizacija mora da bude mnogo bolja. Ovako se svako snalazi za sebe i gubi dragoceno vreme. Ali ja sam optimista i mislim da će sve ići nabolje.


- Videli smo tvoju odličnu teoretsku pripremu na turniru u Valjevu, čini mi se najubedljivije u partiji sa Pavasovićem. Koliko sati dnevno posvećuješ šahu? Jel radiš sa trenerom ili sam? Koji softver je neophodan za vrhunsku pripremu?

Ne mislim za sebe da sam baš pripremljen, mislim da to može da bude mnogo bolje. Na šahu radim svakodnevno, nemam neko odredjeno vreme, ali neki prosek je 4-5 sati dnevno. Radim sam, od softvera treba imati što više stvari (tako bar meni odgovara).


- Ti si šahovski profesionalac. Da li imaš dovoljno poziva za turnire, ekipna takmičenja? Sa kakvim se zapravo teškoćama profesionalni šahisti suočavaju?

Još uvek su retki pozivi za turnire u inostranstvu, uglavnom samo za lige. (Poznato je da šahisti mogu igrati vise liga!) Dobra je stvar sto su se kod nas pojavili odlični turniri u poslednje dve godine, Vrčac i Valjevo, koji će nadam se, postati tradicija. I to je jedan od načina povratka saha na staze stare slave! Teškoca ima, npr. mislim da su igrači mnogo manje zaštićeni nego ljudi koji u šahu nesto organizuju, mislim turnire, klubove... a dobro stvar je, bar za mene, sto to nije stalan posao od 7-15!


- Možeš li da daš neki savet mladim igračima koji tek počinju da upoznaju tajne igre?

Mogu, važno je što više ljubavi unositi u ono sto radiš, kao i u svemu, rezultati ce doći! Šah svakako nije lak, ali donosi veliko zadovoljstvo.


- Hvala ti na posvećenom vremenu. Nadam se da ćeš nastaviti sa osvajanjem važnih turnira!

Hvala i tebi, na pozivu i lepim željama!