Prvenstvo Evrope u rešavanju šahovskih problema
Padrubice, Češka, jul 2007.
 
 

Specijalno za „Politiku”


Pardubice (Češka) – Srbija je ostvarila dosad najveći uspeh u rešavanju šahovskih problema. Državna reprezentacija je u Češkoj odbranila titulu šampiona Evrope, a Bojan Vučković je načinio ogromno iznenađenje osvajanjem i titule u pojedinačnoj konurenciji!

Odbranili evropski tron:
Miodrag Mladenović, Bojan Vučković,
Marijan Kovačević i Vladimir Podinić
(Foto B. Gađanski)

 Svi su se pitali ko danas može da pobedi višestrukog svetskog i evropskog prvaka Pjotra Murđu. Odgovor smo dobili na Trećem evropskom prvenstvu u Pardubicama. Zablistao je naš Bojan i superiorno trijumfovao ispred Selivanova, Murđe i još nekoliko bivših svetskih prvaka. Oba takmičarska dana, u svih šest kola, pokazao je izvanrednu stabilnost, smirenost i koncentraciju. Jedini je rešio svih 18 zadataka, a izgubio je samo tri poena na sporednim varijantama.

Ovim rezultatom šahovski velemajstor i reprezentativac Bojan Vučković (27) definitivno je potvrdio da pripada krugu najboljih rešavača sveta i da se njegovi konačni dometi još ne naslućuju. U Pardubicama je imao performans od 2.854 poena, koliko iznosi Murđin rejting, a posle ovog takmičenja ući će u prvih deset na svetskoj rejting-listi.

Problemskim šahom se bavi tek nekoliko godina, nedavno je uspešno okončao i studije matematike, a u praktičnom šahu je jedan od najboljih u Srbiji i po rejtingu, takođe, sve bliži vrhu. Iskazao je svoje potencijale i u šahovskoj kompoziciji. Nedavno je, kao sudija Lige rešavača zapanjio sve učesnike pripremivši za takmičenje 15 dvopoteza koje je, do jednog, sam komponovao! Sa takvom univerzalnošću i ljudskim osobinama on je pravi dijamant i uklapa se u novi talas srpske mladosti koja u mnogim oblastima stvaralaštva, a posebno u sportu, postiže zadivljujuće rezultate.

Drugo ekipno zlato za Srbiju je cilj koji je postavljen pre odlaska u Češku i koji je izvanredna ekipa gotovo rutinski odradila. Sva četvorica reprezentativaca, Bojan Vučković, Marjan Kovačević, Miodrag Mladenović i Vladimir Podinić, rešavali su čak iznad očekivanja po rejtingu i svi se plasirali u prvih 13 mesta u pojedinačnoj konkurenciji 84 takmičara. Velemajstor-rešavač Milan Velimirović bio je u vrhu sve do finiša kada je pao na 29. mesto.

Ekipna pobeda ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje, samo su nas posle trećeg kola Finci pretekli za poen, a na kraju je razlika između Srbije i druoplasirane Rusije bila 12,75 poena, još više nego prošle godine. U reprizi prošlogodišnje raspodele medalja, Poljska je opet bila treća. U juniorskoj konkurenciji pobedio je Poljak Jacek Stopa.

Niko danas u Evropi nema toliko vrhunskih rešavača kao Srbija i zato sistem takmičenja na četiri table na evropskim prvenstvima obećava našoj zemlji još  mnogo uspeha.
Borislav Gađanski
[objavljeno: 16.07.2007.]