BORD EVROPSKE ŠAHOVSKE UNIJE
Novi Sad, 23-24. avgust 2007.
 

 

U Novom Sadu je u peotekla dva dana održano redovno zasedanje Borda Evropske šahovske unije.

Ovo zasedanje zbog bogatog dnevnog reda i važnih odluka privuklo je pažnju  šahovske Evrope, a prisustvovale su i delegacije iz sedam evropskih federacija.

Na otvaranju zasedanja prisutne su pozdravili Miroslav Milosavljević u ime Skupštine grada Novog Sada i Miroslav Kopanja, potpredsednik Šahovskog saveza Srbije.

 
Otvaranje
 
Zasedanje


Govoreži na otvaranju, predsednik Evropske šahovske unije Boris Kutin, posebno se osvrnuo na Prvenstvo Evrope koje že se održati 2009. godine u Novom Sadu, izražavajuci uverenje da ce takmičenje biti organizovano onako kako je Novi Sad već navikao poslenike šaha - na najvišem mogućem nivou.

Svakako najvažnije odluke bile su dodele organizacije zvaničnih prvenstava Evrope za 2009. godinu. Tako će Antalija (Turska) biti domaćin pojedinačnih prvenstava Evrope za muškarce i žene. Domaćin Evropskog kupa klubova biće Struga, a Porto san Djordjo (Italija) ugostiće najbolje mlade šahiste.

Zanimljiva rasprava vodila se o predlogu izmena nekih pravilnika takmičenja, koje će biti potvrdjene na Kongresu ECU u Kritu.

Posle duge diskusije usvojen je predlog člana Borda, Vladimira Šakotica i promenjen je način takmičenja na Ekipnom prvenstvu Evrope za mlade šahiste (poslednje nedavno održano u Subotici).

Pored nacionalnih timova, na prvenstvu će sada moći nastupati i ekipe regiona, gradova, klubova, šahovskih škola, a broj ekipa iz jedne zemlje neće biti limitiran.

Ova mera donesena je na dve godine, a efekti će biti praćeni. Veruje se da će na ovaj način biti obezbedjeno za znatno veći broj ekipa na ovom takmičenju učcestvuje, nego što je bilo do sada.

Dve zanimljive vesti vezane za Srbiju. Medju četvoro sudija koji će predstavljati Evropu na Prvenstvu sveta za mlade u Antaliji (novembar) naći će se i medjunarodni sudija Branka Vujić Katanić.

Takodje, na samom kraju zasedanja, predsednik Evropske šahovske unije Boris Kutin obavestio je prisutne da pregovara sa predstavnicima grada Beograda o spektakularnom tromeču u ubrzanom čahu izmedju Evrope, Azije i Amerike, koji bi se održao u novembru sledeće godine, neposredno posle Olimpijade u Drezdenu.