Meč za titulu državnog prvaka u šahu 2006
Kraljevo, 01-04. oktobar 2006. (OŠ "4. Kraljevački bataljon")
 

 

Organizatori: Šahovski Savez Srbije i ŠK Sloga-Amiga - Kraljevo

 

VM DEJAN PIKULA - VM BRANKO DAMLJANOVIĆ

Generalni pokrovitelj
SO Kraljevo
01.10.2006 m/1 Viewer 1 PGN 1
02.10.2006 m/2 Viewer 2 PGN 2
03.10.2006 m/3 Viewer 3 PGN 3
04.10.2006 m/4 Viewer 4 PGN 4
 
     
m/1 m/2 m/3 m/4
Final
GM PIKULA Dejan 2542  
1
0
0
½
1 ½
GM DAMLJANOVIĆ Branko 2595  
0
1
1
½
2 ½
     
     
Glavni sudije meča: Petar Katanić-Vujić, medjunarodni sudija
Zamenik: Ljubivoje Perunović, medjunarodni sudija

/04. oktobar 2006./
Četvrta partija meča
U četvrtoj partiji igrana je ista varijanta Damine indijske odbrane koja je igrana u drugoj partiji. Moglo bi se reći da je ovo bio tema meč, posto su igrane samo dve varijante: Sicilijanska odbrana i Damina indijska odbrana. Damljanović je promenio redosled poteza, nezadovoljan pozicijom iz prve partije. Ostvario je bolju poziciju i izgledalo je da je meč odlučen. Medjutim, Damljanović neoprezno povlači potez 23.f4 i dolazi do velikih zapleta u kojima je beli žrtvovao kvalitet za puni centar. Došlo je do neizvesne i dimamične pozicije sa obostranim šansama. Serijom finih manevara Pikula je otvorio h liniju za svoje topove i napao položaj belog kralja. Došao je u potpuno dobijen položaj, ali kao i u svakoj partiji ovog meča, tada dolazi do neverovatnih preokreta. Iz poteza u potez partija je išla od remija do pobede Pikule. Posle svih uzbudjenja u obostranom cajtnotu crni je preveo poziciju u topovsku završnicu sa dva pešaka više. Svi su bili spremni za nastavak meča, ali Pikula dozvoljava sebi da ne dobije elementarno dobijenu završnicu i partija se završava remi. Branko Damljanović je postao državni prvak za 2006. godinu.
 
/03. oktobar 2006./
Treća partija meča
U trećoj partiji je igrana opet ista varijanta Sicilijanske odbrane koja je igrana u prvoj partiji. Pikula se, za razliku od prve partije očigledno dobro pripremio i izašao je iz otvaranja sa boljom pozicijom. Da ne bi došao u potpuno pasivnu poziciju Damljanoviž je žrtvovao kvalitet uzdajući se u svog crnopoljnog lovca. Umesto da nastavi mirno pokušavajući da realizuje svoju materijalnu prednost Pikula je povukao nekoliko pasivnih poteza dozvolivši Damljanoviću da razigra sve svoje figure. Posledica toga je bio neodbranjiv matni napad crnoga. Tako je Damljanović poveo sa 2:1 i dovoljan mu je remi u poslednjoj partiji za pobedu u meču.
/02. oktobar 2006./
Druga partija meča
U drugoj partiji je igrana Damina indijska odbrana. Pikula je kao crni, posle otvaranja imao ugodnu poziciju bez ikakvih problema. Kada je trebalo da dodje do prave borbe, Pikula je neobjašnjivo ostavio lovca koga je Damljanović odmah uzeo. Damljanović je svoju prednost precizno realizovao i nakon nekoliko poteza Pikula je predao u beznadežnoj poziciji.
Tako se i druga partija završila na čudan način, slično prvoj. Velika želja za pobedom i značaj meča učinili su da obe partije budu ispod očekivanog nivoa.

/01. oktobar 2006./
Prva partija meča
Meč je počeo onako kako se i očekivalo: beskompromisno i fajterski. Igrala se moderna varijanta siciljanske odbrane sa različitim rokadama. Oba igrača su krenula u napad na protivničkog kralja i činilo se da Damljanović stoji mnogo bolje. Medjutim u obostranom vremenskom tesnacu VM Damljanović je prevideo u mat u dva poteza, tako da je i VM Pikula bio iznenadjen. VM Damljanović nije mogao da veruje šta je uradio tako da je čitav minut nemoćno gledao dok nije predao.

 

/01. oktobar 2006./
Meč za titulu državnog prvaka u šahu

Danas je u Kraljevu počeo meč za titulu državnog prvaka u šahu izmedju velemajstora Branka Damljanovića i Dejana Pikule. Meč se igra u Osnovnoj školi "4. Kraljevački bataljon" u Kraljevu od 01-04.10.2006. godine.

Velemajstori Damljanović i Pikula podelili su prvo mesto na Šampionatu SCG odigranom u Pančevu u martu ove godine.

Meč organizuje Šahovski savez Srbije u saradnji sa Šah klubom "Sloga Amiga".

Generalni pokrovitelj je Skupština Opštine Kraljevo.

Na tehničkoj konferenciji žrebom je odredjeno da bele figure u prvoj partiji ima VM Pikula.

Nagradni fond je 85.000,oo dinara.

Sudije turnira su medjunarodni sudija Katanic-Vujić Petar, glavni sudija i medjunarodni sudija Ljubivoje Perunović, zamenik.

Meč je otvoren prigodnom svečanošću kojoj su prisustvovale mnogobrojne zvanice iz šahovskog i političkog miljea.

Školski hor OŠ "4. Kraljevački bataljon" sa nastavnicom Lidijom Spaski

Pre početka prve partije intonirana je himna "Bože pravde" koju je otpevao školski hor OŠ" 4. Kraljevački bataljon" na čelu sa nastavnicom muzičkog Lidijom Spaski, inače rodjakom Borisa Spaskog. Inače, OŠ "4. Kraljevački bataljon" na čelu sa direktorkom Dušankom Marinković zaslužuje velike pohvale na gostoprimstvu i uloženom trudu da se svi učesnici meča osećaju kao kod kuće.


Pozdravne govore održali su Srdjan Spasojević, predsednik Šahovskog Saveza Srbije i Milos Babić, predsednik Opštine Kraljevo.

 
Predsednici opština Kraljevo i Čačak Miloš Babić i Vojislav Ilić u društvu predsednika ŠSS Srdjana Spasojevića
 
Direktorka OŠ "4. Kraljevački bataljon" Dušanka Marinković i direktor meča Bratislav Stojanović

Posebna počast data je Mariji Rakić, osvajaču srebrne medalje na Kadetskom prvenstvu Evrope pre desetak dana u Herceg Novom, koja je gost Šahovskog saveza Srbije na ovom meču.

Marija Rakić

 

Učesnici meča obećali su veliku i bespoštednu borbu.

Prvi potez su zajednički povukli Miloš Babić, predsednik Opštine Kraljevo i Vojislav Ilić, predsednik Opštine Čačak.